NASA запустить на Венеру космічні апарати для дослідження ознак життя

Національне управління з аеронавтики США (NASA) планує до 2030 року відправити для вивчення Венери дві нові місії.

Про це йдеться у повідомленні NASA.

На кожну місію управління виділяє приблизно $500 млн. Запуск планується у 2028-2030 роках.

«NASA хоче зрозуміти, як Венера стала схожою на пекло, якщо вона має багато інших характеристик, які нагадують нашу планету. Можливо, це був перший придатний для життя світ з океаном і кліматом, схожим на земний», — зазначили в NASA.

Що вивчатимуть місії?

Місія DAVINCI+ вимірюватиме склад атмосфери Венери, щоб зрозуміти, як вона формувалася та еволюціонувала. Місія також має визначити, чи існував колись на планеті океан.

Крім того, DAVINCI+ має передати на Землю перші зображення у високій роздільній здатності, які зафіксують геологічні особливості планети — так звані тессери. Науковці вважають, що тессери схожі на земні континенти, і припускають, що Венера має тектоніку плит.

Місія VERITAS складе карту поверхні планети, щоб зрозуміти її геологічну історію та дослідити, як так сталося, що її розвиток відрізняється від процесу розвитку Землі. Також ця місія має встановити, чи відбуваються на Венері виверження вулканів та землетруси.

«Вражає те, як мало ми знаємо про Венеру. Сукупні результати цих місій розкажуть нам про планету від її хмар і вулканів до самого ядра. Це буде так, ніби ми знову відкрили планету», — сказав Том Вагнер, науковець із програми NASA, яка вивчає планети.

Космічне сміття пошкодило частину робототехнічної руки Canadarm2 на МКС