Наскільки Захід готовий захищати Україну від кремлівської агресії — соцопитування
Getty Images

У грудні 2021-го — січні 2022 року американська компанія Schoen Cooperman Research провела масштабне соціологічне дослідження «Як Захід сприймає Україну і чого Захід очікує від України».

Дослідження проводили в шістьох країнах — найвпливовіших партнерах нашої країни в НАТО і ЄС: США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Франції та Польщі.

Автори дослідження з'ясовували наскільки відрізняються між собою Україна та Росія, чи хоче Захід поліпшити відносини з РФ, що може стримати РФ від агресії проти України та чи чекають нашу державу у ЄС та НАТО.

Чим Україна відрізняється від Росії

Громадяни шести західних країн вважають, що Україна — держава більш демократична, більшою мірою, ніж Росія, поділяє західні цінності, і схильні довіряти їй більше, ніж РФ.

У п'ятьох із шести країн (окрім Великої Британії) більшість опитаного населення вважає, що Росія не поділяє із Заходом однакових цінностей (у Канаді, Франції та Німеччині  таких — понад 50%).

Також зазначені країни схильні більше довіряти Україні.

Найвищу довіру (51%) до України має сусідня Польща. В Німеччині однаковою мірою довіряють і Росії, і Україні — 28%. А у Франції більше тих, хто взагалі не знає, кому вірити (28%), ніж тих, хто довіряє Україні (22%).

Україну на Заході сприймають як фундаментально демократичну державу, Росію — як фундаментально недемократичну, дійшли висновку автори дослідження.

Набагато вище, ніж у випадку з Росією, жителі всіх шістьох держав оцінили й відданість України західним цінностям: майже у всіх країнах цей показник перевищує 50%.

Чи готовий Захід пожертвувати Україною задля поліпшення відносин із Росією

Населення шести країн захищають і підтримують Україну у протистоянні з Росією, і не готові «жертвувати» нашою державою задля поліпшення відносин із РФ.

Однак бажання захищати Україну різко знижується, коли мова йде про можливість прямого конфлікту з Росією.

Особливо це характерно для країн — членів ЄС: Польщі, Франції та Німеччини.

Якщо беззастережно захищати Україну готова приблизно третина англосаксів (зі США, Канади, Британії), то в державах ЄС таких респондентів виявилося менше.

Зокрема у Польщі (52%) та Німеччині (51%) дотримуються такої точки зору: «захист України — це добре, але тільки не в разі серйозного конфлікту з Росією». 

Причина підтримувати Україну у всіх країнах теж різна.

Громадяни держав — не членів ЄС (США, Канада, Британія) в основному впевнені в тому, що Україна знаходиться на передовій захисту демократії від авторитаризму.

Французи й поляки підтримують нашу країну, вважаючи, що вона — на передньому краї стримування Росії. А от німці в основному розглядають Україну як міст Європи до Азії та Росії.

Чи потрібен Україні захист НАТО та Заходу

Більшість населення провідних країн НАТО підтримує те, що Альянс захищає Україну від агресії Росії. В трьох із шести з них цієї точки зору дотримуються приблизно дві третини населення.

А от рішення про розміщення натовських солдатів в Україні прямо зараз — для запобігання російському вторгненню в Україну, більшість опитаних не підтримують.

Лише в Канаді їх трохи більше половини — 54%. А найнижча підтримка у Німеччини (22%) та Франції (33%).

Проте понад половина опитаних заявили, що підтримка України важлива для їхньої власної країни. А у Польщі, США і Канаді таких — близько двох третин опитаних. 

Від половини до двох третин населення усіх країн, які взяли участь в опитування упевнені, що Україна важлива для європейської безпеки.

Чи хочуть бачити Україну в ЄС і НАТО

У США, Канаді, Польщі та Німеччини, підтримка населенням надання Україні членства в ЄС у найближчі 5–10 років становила від 50 до 66%.

У Франції та Британії цю ідею схвалюють трохи менше — по 41%.

Що стосується британців — їхній скепсис цілком зрозумілий: вони самі не так давно залишили лави ЄС.

Із підтримкою членства України в НАТО ситуація гірша. Лише у Канаді та Польщі нашу країну в Альянсі бачить більше половини населення — по 51%.

Підтримка у Штатах і Британії трохи не дотягла до 50%, — американці й британці дали нам 47 і 49%, відповідно. Французи та німці своїми 40 і 35% не здивували.

Що може вплинути на політику Росії стосовно України

Думки респондентів у різних країнах розійшлися. 

Німці вважають, що стримати РФ можливо виключенню з міжнародної торгівлі (18/29%), приблизно стільки ж вибрали відповідь «Нічого. Росія не піддасться західному тиску» (22/27%).

Французи вважають, що стримуючим фактором для Кремля може бути західний тиск (24/18%) і виключення РФ з міжнародної торгівлі (16/26%).

У Польщі вірять в ефективність додаткових санкцій (21/17%) і виключення з міжнародної торгівлі (20/21%).

П'ята частина американців (20/17%) вважають, що на Росію не вплинуть жодні дії міжнародної спільноти, та додаткові санкції (17/22%).

Третина (31%) канадців взагалі губиться в здогадах і не може зупинити свого вибору на жодному запропонованому запобіжникові для Росії, ще третина вагається між додатковими санкціями та виключенням із міжнародної торгівлі.

І лише британці покладають надії не тільки на цей захід, а й помітно більше, ніж їхні союзники з НАТО, — на силу поставленої Україні зброї (16/15%), що яскраво довели реальні дії Великої Британії цього тижня.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Найбільше українці довіряють армії та волонтерам, а найменше політикам та російським ЗМІ — соцопитування