«Настрої песимістичні, надії на порятунок майже немає»: головне з пресконференції дружин бійців з «Азовсталі»

Сьогодні, 15 травня, дружини українських захисників Маріуполя, які зараз знаходяться на заводі «Азовсталь», дали пресконференцію.

За словами дружин бійців, ситуація на заводі критична. У бійців майже не залишилося їжі та води. Вони періодично зв’язуються з військовими через месенджери.

На тлі постійних бомбардувань захисники зрідка виходять на вулицю, змушені переважну частину часу перебувати в бомбосховищах.

«Вони майже не виходять на поверхню, лише щоб знайти їжу та воду. Настрої песимістичні, бо надії на порятунок майже немає. Готуються до останнього бою, бо не вірять у дипломатію», — розповіла одна з дружин.

Зазначають, що точну кількість поранених назвати неможливо, востаннє йшлося про 700 осіб: поранені бійці помирають через неможливість надати медичну допомогу або постійно додаються нові поранені. Розповідають, що пораненим ампутують кінцівки без наркозу.

За словами дружин, немає часу чекати на війську деблокаду Маріуполя, адже допомога пораненим потрібна вже зараз. Також вони наголосили на важливості евакуації і загиблих бійців.

«Ми у нашу владу віримо, ми їй довіряємо. Ми просто дуже просимо продовжувати концентрувати всі зусилля, весь фокус, який тільки можливий, політичний та дипломатичний тиск спрямовувати туди», — зазначила одна з дружин бійців.

Вони вкотре наголосили, що бійці не будуть здаватися в полон росіянами, де їх катуватимуть та вб’ють.

Дружини військових, які зустрічалися з Папою Римським розповіли, що він заглиблений у тему, візит у Маріуполь для нього «не проблема». Але цього не дозволяє путін та його оточення.

«Ми знаємо, що є сильні країни, яким під силу допомогти з екстракцією, та чекаємо, коли представники однієї з цих країн зроблять це», — заявила одна з дружин.

За їхніми словами, евакуацією цивільних з «Азовсталі» займалися виключно бійці. Усіх інших росіяни не пропускали.

Крім того, вони подякували гурту Kalush за сміливу заяву зі сцени «Євробачення».

«Після цього дуже багато людей перейшли за хештегом #SaveAzovstal, дедалі більше людей дізнається про Маріуполь. Ми дуже вдячні за сміливість.», — сказала одна з дружин.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.