National Geographic визнав існування п'ятого океану та позначатиме його на своїх картах
Pixabay

National Geographic вперше почне позначати на своїх картах п’ятий океан  Південний. Це води навколо Антарктиди до 60 градусів південної широти, за винятком проливу Дрейка та моря Скоша.

Південний океан давно визнала наукова спільнота, але на міжнародному рівні ніхто не затвердив це офіційно, повідомляє National Geographic.

Вчені довго сперечалися, чи мають води навколо Антарктиди достатньо унікальні характеристики, аби бути окремим об’єктом.

В той час, як інші океани оточені континентами, Південний визначається течією. Вона має назву Антарктична циркумполярна течія (або течія Західних вітрів) та сформувалася близько 34 млн років тому.

Рухаючись від поверхні до дна океану, течія переносить більше води, ніж будь-яка інша. Вона витягує воду з Атлантичного, Тихого та Індійського океанів та допомагає керувати глобальною системою руху тепла на планеті.

Найбільше рішення про визнання нового водного об'єкта вплине на освіту, вважають в наукові спільноті. Діти зможуть зрозуміти важливість та специфіку Південного океану тільки побачивши його на картах.

Уламки китайської ракети впали в Індійський океан