НАТО готується надати Грузії План дій щодо членства. Але рішення ще не ухвалене
Staff Sgt. R.J. Lannom Jr

Північно-Атлантичний альянс серйозно вивчає варіант запросити Грузію до виконання Плану дій щодо членства. Для України така можливість ще не дискутується.

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на джерела у Києві, Тбілісі та Брюсселі. Автори ЄП стверджують: «у штаб-квартирі НАТО на технічному рівні є згода про те, що Грузія має підстави отримати ПДЧ хоч завтра. Багато хто схиляється до того, що вимоги майбутнього Плану Тбілісі значною мірою вже виконало, і країна в осяжній перспективі мала би стати 31-м членом Альянсу».

Наразі точної дати нема. Є сумніви, чи не з’явиться під час голосування член Альянсу, який буде проти надання ПДЧ з політичних мотивів. Остаточної політичної згоди на цей крок ще немає, наполягають джерела ЄП. Рішення про надання ПДЧ, а також про запрошення до повноцінного членства у НАТО ухвалюють консенсусом.

Початок дискусії в Альянсі про новий статус для Грузії вже є дуже важливим. Щодо України Альянс досі відмовлявся навіть говорити про таку можливість.

Офіційно узгодженого рішення про перспективу ПДЧ ще немає, у Брюсселі та у Тбілісі утримуються від заяв з цього приводу. Між тим риторика генсека Альянсу Єнса Столтенберга щодо Грузії вже змінилася. У розділі сайту НАТО, що описує відносини з Грузією, з’явилася додаткова згадка про те, що країна веде підготовку до членства «через розробку та успішну імплементацію Річних національних програм (РНП)».

Раніше колишній командувач сухопутними військами США в Європі Бен Ходжес сказав, що Грузія вже зараз повинна приєднатись до НАТО, тоді як Україна до цього ще не готова.

У питанні американської військової допомоги настала перерва через вибори