НАТО надасть більше грошей на військову діяльність біля кордонів з РФ
Getty Images

Міністри оборони країн НАТО обговорять розширення фінансування військової діяльності на східному фланзі Альянсу під час відеоконференції 17-18 лютого.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції в Брюсселі, тези його доповіді опублікувала пресслужба НАТО.

«Я маю намір запропонувати збільшити фінансування нашої основної діяльності зі стримування і оборони. Це дозволить підтримати розгортання сил союзників у наших бойових групах на східному фланзі Альянсу, розгортання повітряної поліції, морське розгортання і проведення навчань», — заявив він.

За його словами, спільне збільшення витрат продемонструє відданість союзників статті 5 Договору НАТО «і обіцянку захищати один одного».

Столтенберг закликає посилити навчання і нарощування потенціалу для країн-партнерів, оскільки профілактика краща за втручання.

Китай і Росія перебувають в авангарді авторитарної протидії міжнародному порядку, заснованому на правилах. Тому ми повинні розширювати наш політичний діалог і практичне співробітництво з партнерами-однодумцями для просування наших цінностей і захисту наших інтересів

Коментар Стефанішиної

Посилення військової присутності на східному фланзі, зокрема у Чорноморському регіоні, прокоментувала віцепрем’єр — міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в ефірі програми «Свобода слова на ICTV».

Діалог України з НАТО дає свої ефективні результати — буквально 17-18 лютого відбудеться засідання міністрів оборони країн НАТО і буде йти розмова про посилення військової присутності на східному фланзі, це Чорноморський регіон

Вона зауважила, що міжнародний тиск є одним з основних елементів стримування агресії Росії, і посилення військової присутності країн Альянсу якраз і буде елементом найбільшого тиску на РФ.

Стефанішина також спрогнозувала, що такі рішення знайдуть своє відображення в Стратегії НАТО-2030.

«Тому ми, з одного боку, посилюємо тиск, пов’язаний з агресією на Донбасі, а з іншого взагалі піднімаємо питання безпеки в регіоні. Наші партнери нас чують, і цей тиск точно буде посилюватися», — переконана віцепрем’єр.

Передісторія

За рішенням лідерів країн-союзниць під час саміту в Уельсі у 2019 році була розроблена Стратегія розвитку НАТО до 2030 року. Важливе місце у ній посідає адаптація Альянсу до сучасних викликів і загроз, що передбачає технологічне та інноваційне оновлення, вдосконалення систем командування та контролю, продовження міжнародних операцій НАТО та посилення політичної складової діяльності Альянсу.

НАТО створило чотири бойові групи чисельністю 1000 осіб кожна у Литві, Латвії, Естонії та Польщі, до складу яких входять військовослужбовці різних країн Альянсу.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час візиту до штаб-квартири НАТО минулого тижня заявив, що розраховує, що Україна зможе отримати план дій щодо членства у НАТО (ПДЧ) одночасно з Грузією. Столтенберг заявив, що Україні потрібно сконцентруватись на реформах, які наблизять її до членства у Альянсі.

Саміт НАТО 2021 року розгляне питання повернення до «політики відкритих дверей», в тому числі питання надання Грузії Плану дій щодо членства.

НАТО нам допоможе. Альянс виділить Україні €500 тис. на боротьбу з COVID-19