Генсек НАТО зателефонував Зеленському. США застерігає Кремль від подальшого загострення
Getty Images

Північноатлантичний альянс підтримує суверенітет та територіальну цілісність України та застерігає Росію від подальшої ескалації ситуації на Донбасі. Про це речник НАТО заявив у коментарі німецькому виданню WELT.

Представник заявив, що Альянс слідкує за ситуацією на Донбасі.

«Дестабілізаційні заходи з боку Росії підривають усі зусилля щодо деескалації напруженості у рамках укладеної за участі ОБСЄ угоди про припинення вогню від 27 липня 2020 року», — заявив речник, ім’я якого видання не назвало.

Він зазначив, що у Брюсселі провели нараду для обміну думками щодо поточної безпекової ситуації на Чорному морі.

«Союзники поділяють занепокоєння з приводу широкомасштабної військової діяльності Росії в Україні та навколо неї. Також союзники стурбовані тим, що Росія порушила угоду про припинення вогню від липня 2020 року, що призвело до загибелі чотирьох українських військових минулого тижня», — сказав речник.

6 квітня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг подзвонив Президенту України Володимиру Зеленському, щоб висловити стурбованість військовими діями Росії в Україні і біля її кордонів. Про це Столтенберг написав в своєму Twitter.

Я зателефонував президенту Зеленському, щоб висловити серйозну стурбованість військовими діями Росії в Україні і навколо неї і триваючими порушеннями режиму припинення вогню

Зеленський у розмові з Столтенбергом наголосив, що у відносинах з НАТО для України найбільш актуальним питанням є можливість отримання Плану дій щодо членства в Альянсі. «Ми віддані реформуванню нашої армії та оборонного сектору, але одними реформами Росію не зупинити. НАТО  це єдиний шлях до закінчення війни на Донбасі. ПДЧ стане справжнім сигналом для РФ»,  сказав президент.

«Псковські десантники»

Група розслідувачів Conflict Intelligence Team 5 квітня опублікувала нові докази перекидання до українського кордону російської військової техніки з закритими номерними знаками. Також розслідувачі встановили, що в окупований Крим перекидають десантників з Пскова.

Інтернет-дослідники зібрали відео та фотографії, деякі з них вони знайшли на сервісі TikTok. На них видно, як російські війська та бронетехніка перекидаються через Росію до українського кордону та до Криму. Розслідувачі знайшли фотографії поїздів, що перевозили танки, ракетну артилерію та персонал контрактних військ до прикордонного регіону. Про це повідомляють телеканал «Настоящее время» і The Guardian.

Британія заявляє про солідарність з Україною у зв’язку з «дестабілізуючими діями» Росії

Велика Британія стала наступною країною Заходу, яка заявила про стурбованість стягуванням російських військ довкола України і проголосила «непохитну підтримку» українського уряду.

Офіційний Лондон повідомив про розмову прем’єр-міністра Бориса Джонсона з Зеленським увечері в понеділок, 5 квітня.

«Вони обговорили значну стурбованість нещодавньою російською військовою активністю на кордоні з Україною та у нелегально анексованому Криму», — повідомив британський уряд.

Британський лідер заявив про підтримку та «висловив солідарність з урядом президента Зеленського перед лицем тих дестабілізуючих дій і схвально відгукнувся про підхід України до ситуації. Вони погодилися далі тісно співпрацювати з міжнародними партнерами, щоб гарантувати, що подальшої ескалації не буде», — йдеться у викладі.

Зеленський розмовляв з британським прем’єр-міністром під час свого офіційного візиту до Катару.

У викладі їхньої розмови з Києва сказано, що український президент закликав Велику Британію та інші держави НАТО «посилити присутність у регіоні та збільшити санкційний тиск» на Росію.

Президент наголосив, що зараз Україна вважає першочерговим завданням для себе розпочати офіційну програму підготовки до членства в НАТО.

«Отримання плану дій щодо членства в НАТО сприяло б зміцненню обороноздатності України», — сказав Зеленський у розмові з британським керівником.

У своєму твіті після переговорів Зеленський подякував Джонсону за підтримку на тлі «серйозного виклику безпеці членів НАТО» та зазначив, що Україна «не одна» і «підтримується країнами «Великої сімки».

США підтримують Україну перед обличчям залякувань Росії — Держдеп

У Державному департаменті США висловили занепокоєння через інформацію про стягнення Росією військ до українського кордону та запевнили, що підтримують Україну перед залякуваннями Кремля.

Про це сказав речник Державного Департаменту США Нед Прайс, повідомляє «Голос Америки».

Ми занепокоєні нещодавньою ескалацією російської агресії у cхідній Україні, в тому числі достовірною інформацією про рух російських військ на українських кордонах та в окупованому Криму. Ми попросили Росію дати пояснення цим провокаціям. Але більш важливо те, що ми направили нашим українським партнерам сигнал, покликаний знову запевнити їх (у нашій допомозі)

Представник Держдепу наголосив, що дестабілізаційні дії Росії підривають прагнення до мирного врегулювання, яке було закріплено у Мінських угодах у липні 2020 року. Прайс повідомив, що порушення режиму припинення вогню та регіональне напруження США обговорюють із союзниками по НАТО.

Також він підкреслив, що США неодноразово заявляли про підтримку України перед обличчям залякувань та агресії з боку Росії.

Прессекретар Держдепартаменту зазначив, що в США викликають стурбованість будь-які спроби Москви залякати Україну, де б ці спроби не здійснювалися - на російській території або на території України.

Під час брифінгу для журналістів у Білому домі прессекретар Білого дому Джен Псакі також зазначила, що США, як і раніше, стурбовані ситуацією на кордоні між Україною і Росією.

Олексій Резніков: шанси на початок широкомасштабної війни є мінімальними

Шанси на те, що найближчим часом Росія розпочне широкомасштабну воєнну кампанію, є мінімальними. Про це віцепрем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив в ефірі програми «Свобода слова».

На запитання ведучого, як він оцінює шанси, що найближчим часом може початися широкомасштабна воєнна кампанія, віцепрем’єр відповів:

Я їх оцінюю дуже мінімальними. Я вважаю, що це якраз є елементом гібридної війни, а саме — інформаційної війни. Це створення такого уявного напруження з метою привернути увагу до себе як це робить сьогодні РФ, намагаючись у такий спосіб примусити до перемовин інших гравців світу

Резніков констатував, що весь цивілізований світ, у тому числі ЄС і адміністраці США президента Байдена, чітко висловлюють позицію. Він запевняє, що всі знають, що РФ не є посередником, а є країною-агресором

«Мало того, до порядку денного повернулося питання Криму і воно звучить чітко. Тому це я сприймаю як частину варіанту інформаційної гібридної війни» — уточнив політик.

На запитання ведучого, чому тоді партнери України так реагують на це, він відповів: «це абсолютно правильно, тому що демонстрація сили іноді може перетворитися на реалізацію цієї сили. Ми з вами знаємо як вони свого часу використовували варіант мавпи з гранатою, передали Бук своїм бойовикам, яким збили авіалайнер».

Резніков пояснив, що не виключає будь-якої можливості як провокації, так і ексцесу виконавця, «коли ще одна мавпа з гранатою зробить якийсь постріл. Тому до цього треба бути готовими».

Резніков також наголосив на тому, що західні партнери роблять абсолютно правильно, демонструючи РФ, що Україна одна в цій війні не залишатиметься.

Події останніх днів

На тлі нарощування російських сил біля кордону України і загострення на Донбасі Київ закликав розглянути можливість проведення спільних повітряних навчань з авіацією НАТО в повітряному просторі України.

ЄС закликає Росію припинити провокації. У США обіцяють захистити Україну у разі агресії. Спільну заяву 3 квітня оприлюднили Німеччина та Франція, закликавши до «стриманості і негайної деескалації».

У неділю 4 квітня з українським президентом розмовляв верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та безпеки Жозеп Борель.

Протягом минулої доби, 5 квітня, в районі проведення операції Об’єднаних сил збройні формування Російської Федерації сім разів порушили режим припинення вогню, внаслідок чого загинуло двоє українських військовослужбовців.

США та Росія ведуть переговори про загострення ситуації на Донбасі.

Українська сторона у ТКГ відмовилася від відвідування Мінська після карантину