Натовпи та перші затримані. Що зараз відбувається у Білорусі?

У Мінську проходить «Марш єдності», одна з найбільш масштабних акцій протесту після президентських виборів 9 серпня. Згідно з даними білоруського опозиційного видання «МБХ медіа» на вулиці вийшло до 100 тис. осіб. Основна група протестувальників оточила Палац Незалежності - резиденцію Олександра Лукашенка. Силовики перекрили центр міста. На перехрестях стоять водомети і комплекси «Рубіж».

З гучномовців коло резиденції Лукашенка на повну потужність грають радянські пісні «Молодість моя — Білорусія» та «Олеся», які час від часу перериває оголошення, у якому йдеться про історію прапора «Погоня» та те, що біло-червоно-біла символіка заборонена, бо відображає ідеї фашизму.

В той самий час протестувальники розвішали на укріпленнях силовиків світломузику та квіти, артисти грають на музичних інструментах та проводять перформанси, а натовп скандує кричалку «Мы идём по лужам, Саша нам не нужен!» (зараз у Мінську похмуро, часом сіється дрібний дощ).

За даними білоруської редакції радіо «Свобода», силовики затримала 15 протестувальників. Подібні акції протесту проходять і в інших білоруських містах. По даним декількох телеграм-каналів у Гродно міліція застосувала проти натовпу сльозогінний газ.