Нацбанк підвищив облікову ставку до 6,5% через пришвидшення інфляції
Pixabay

Національний банк України підвищив облікову ставки з 6% до 6,5% з огляду на пришвидшену інфляцію на початку року.

Регулятор готовий за потреби підвищувати ставку й надалі, йдеться на сайті НБУ.

На початку 2021 року інфляція прискорилася та очікувано вийшла за межі цільового діапазону 5% ± 1 в. п. 

У січні зростання споживчих цін досягнуло 6,1% у річному вимірі. За попередніми оцінками НБУ, інфляція продовжила прискорення й у лютому. Споживча інфляція, розрахована за даними онлайн-моніторингу, перевищила прогноз, а інфляційні очікування залишилися підвищеними.

В НБУ пояснюють, що враховуючи баланс ризиків, суттєве посилення фундаментального інфляційного тиску впродовж останніх місяців, облікову ставку підвищили до 6,5%.

Більше того, Нацбанк заявляє, що готовий і до більш рішучого підвищення облікової ставки «для обмеження фундаментального інфляційного тиску, стабілізації очікувань та приведення інфляції до цілі».

Що це означає

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.

Коли інфляція та ризики макроекономічної нестабільності в країні посилюються, центральний банк повинен вжити заходи для стабілізації. Тоді НБУ підвищує облікову ставку та проводить жорстку монетарну політику. Це означає, що кредитувати вже більш ризиковано, тому ціна на гроші в економіці зростає.