Нацбанк планує повернутись до плаваючого курсу гривні: що це означає?

Кирило Шевченко, голова Національного банку України (НБУ), в інтерв’ю виданню The Asahi Shimbun повідомив, що НБУ з метою підвищення стабільності на валютному ринку розглядає можливість повернення до плаваючого курсу.

«Ми розглядаємо можливість пом'якшення деяких валютних обмежень. Також думаємо, як повернутися до режиму плаваючого обмінного курсу» — сказав Шевченко.

За його словами, це принесе більшу стабільність на валютний ринок України.

Що таке плаваючий курс?

Коли країна вводить режим плаваючого курсу, то вартість валюти у країні регулюється лише тим, як зараз себе «почуває» ринок. Наприклад, якщо зростає експорт та притік інвестицій, інфляція низька то національна валюта гривня укріплюється.

Якщо ж ціни на експортні товари падають, а інвестори не готові інвестувати і виводять дивіденди, інфляція різко зростає, населення не довіряє гривні, купуючи валюту, — гривня послаблюється.

За даними НБУ на основі web-scraping, у квітні 2022 року річна інфляція в нашій країні прискорилася до 15,9%, а до кінця року може перевищити 20%.

Нагадуємо, 90% українців можуть опинитися за межею бідності в разі затяжної війни, повідомляють в ООН.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.