Нацбанк пропонує замінити копійки новими монетами під назвою «шаг»

Національний банк України ініціює перейменування розмінної монети копійка на шаг. У регулятора вважають, що це повинно сприяти дерусифікації та відновленню історичної справедливості.

Про це повідомили в НБУ.

У Нацбанку зазначили, що після дослідження історії українського грошообігу фахівці дійшли висновку, що назва «копійка» — це символ московської окупації, а «шаг» зможе повернути українським монетам власну ідентичність.

«Назва «шаг» давнього українського походження, вона уже використовувалась як на території України, так і в українській грошовій лічбі. Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників», — кажуть в НБУ.

У Нацбанку наголошують, що наукова спільнота підтримує ініціативу щодо перейменування.

«Найменування «шаг» на позначення дрібної монети в українській мові відоме з XVI стотілля... Повернення такої назви сучасній розмінній монеті України не лише відродило б національні традиції в номінації грошей, а й назавжди розірвало би зв'язок практики називання українських монет з колоніальною російською лінгвокультурою», — зазначає Олександр Скопненко, кандидат філологічних наук.

В НБУ розповіли, що вже розробили пропозиції щодо внесення відповідних змін до статті 32 Закону України «Про Національний банк України». Співвідношення між копійкою та шагом пропонують встановити один до одного.

Що таке дрібна монета «шаг»

В НБУ розповіли, що на території України від часів Гетьманщини й до доби Української Революції 1917—1921 років використовувалася дрібна монета «шаг».

1 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила закон про гривню як грошову одиницю Української Народної Республіки, який передбачав випуск державних кредитових білетів номіналом 2, 5, 10, 20, 100, 500 і 1000 гривень, а також монет — 1, 2, 5, 20 та 50 шагів. Проте карбування монет не було втілено в життя через економічні й технічні складнощі. Натомість випустили гроші дрібного номіналу — розмінні марки Державної скарбниці: 10, 20, 30, 40 і 50 шагів. Вони перебували в обігу до березня 1919 року, коли були скасовані радянською владою.

Зі здобуттям Україною незалежності у 1991 році гостро постало питання впровадження власної грошової одиниці. Жваву дискусію викликала потенційна назва для монет — пропонувалися різні варіанти, зокрема й шаг. Натомість 2 березня 1992 року Постановою Президії Верховної Ради України було затверджено назву «копійка».

монети, нацбанк

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Національний кешбек в Україні стартував: як зареєструватися у програмі (інструкція)