Розбивайте скарбнички! Нацбанк виводить з обігу монети номіналом 25 копійок

З 1 жовтня Нацбанк починає вилучати з обігу монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, введених в обіг до 2003 року. З того ж дня вказані монети та банкноти перестають бути платіжними засобами при розрахунках готівкою.

В НБУ пояснюють: такий крок спростить готівкові розрахунки та підвищити зручність для користувачів. Планується, що в результаті роботи з оптимізації готівкового обігу, банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 номіналів до 12: залишиться по 6 номіналів монет та банкнот.

Також регулятор запевняє, що вилучення з обігу монети номіналом 25 копійок не вплине на інфляцію, оскільки за відсутності таких монет під час готівкових розрахунків можуть застосовуватися правила заокруглення загальних сум розрахунків.

Громадяни зможуть обміняти монети та старі банкноти в усіх українських банках до 30 вересня 2021 року включно, а у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) — упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу (до 30 вересня 2023 року включно).

Ще у листопаді минулого року у Національному банку називали декілька ключових дат з оновлення банкнотно-монетного ряду гривні:

  • 20 грудня 2019 року — введення в обіг монети номіналом 5 грн та оновлених банкнот 50 грн;
  • 25 лютого 2020 року — оновлені банкноти 200 грн;
  • у середині 2020 року — монети 10 грн.