Нацбанк впроваджує керовану гнучкість обмінного курсу гривні: що це означає

У вівторок, 3 жовтня Нацбанк України, який 14 місяців утримував офіційний курс гривні перейде у режим керованої гнучкості обмінного курсу. Регулятор переконаний, що це посилить стійкість валютного ринку та економіки.

Про це йдеться у заяві НБУ.

Відтепер офіційний курс визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку, а не встановлюватиметься директивно. Раніше — від кінця липня 2022 року — НБУ утримував офіційний курс на рівні 36,5686 грн за долар.

Водночас курс на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і раніше. Він працює в такому режимі вже майже півтора року, упродовж яких гривня як послаблювалася, так і зміцнювалася.

Регулятор пояснив, що НБУ продовжить контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому, щоб компенсувати дефіцит іноземної валюти. Завдяки цьому курс змінюватиметься в обидва боки. Водночас Нацбанк суттєво обмежуватиме ці коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення.

Керований гнучкий курс валют: навіщо це потрібно

У Нацбанку кажуть, що новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку, сприятиме їх кращій адаптації до внутрішніх і зовнішніх шоків та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які можуть генерувати тривале утримання фіксованого курсу.

Таке рішення ухвалили з огляду на стійкий прогрес у зниженні інфляції, накопичення значного рівня міжнародних резервів, збільшення привабливості гривневих депозитів та облігацій (ОВДП).

Перехід до керованої гнучкості курсу є одним із кроків реалізації Стратегії помʼякшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкого обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування, пояснили в НБУ.

Натомість тривала фіксація обмінного курсу призводила б до накопичення ризиків для економіки та фінансової системи. На початку повномасштабної війни утримування курсу було виправданим, але такий режим є оптимальним лише в обмеженій часовій перспективі, наголосили в Нацбанку.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Банки все ж збиратимуть дані про рух грошей на картках: у НБУ пояснили навіщо це потрібно