Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 6% річних. Так він сприяє збереженню помірних темпів інфляції
Getty Images

Правління Нацбанку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 6% річних. Це — найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України.

Про це заявив голова НБУ Кирило Шевченко і пресслужба банку 10 грудня.

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.

Коли інфляція та ризики макроекономічної нестабільності в країні посилюються, центральний банк повинен вжити заходи для стабілізації. Тоді НБУ підвищує облікову ставку та проводить жорстку монетарну політику. Це означає, що кредитувати вже більш ризиковано, тому ціна на гроші в економіці зростає.

При зменшенні інфляції та поліпшенні макроекономічної ситуації облікова ставка зазвичай знижується і це спричиняє поступове здешевлення депозитів та кредитів.

НБУ тримає облікову ставку на незмінному рівні вже пів року

«З одного боку, це не змінює стимулюючий характер монетарної політики, що є важливим для відновлення економіки, а з іншого – й надалі сприятиме збереженню помірних темпів інфляції. Інфляція суттєво прискорилась і наблизилася до нижньої межі цільового діапазону 5%+/-1 в. п.» відзначає регулятор

Ключовим ризиком для макрофінансової стабільності, як і раніше, залишається посилення пандемії та карантинних заходів для її подолання, також вказує банк.

Передісторія

Раніше у 2020 році, 23 квітня, Національний банк України знизив облікову ставку з 10% до 8%. 11 червня регулятор знизив цей орієнтир до 6% – найнижчого рівня за історію незалежної України. Відтоді вже пів року ставка залишається незмінною.

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 8% до 6% річних із 12 червня 2020 року.

Bank of America прогнозував, що Національний банк України на найближчому засіданні монетарного комітету 23 липня може зберегти облікову ставку на нинішньому рівні 6% річних.

​​​​​​​Нацбанк України може у грудні 2020 року знизити облікову ставку до 5,5%, йшлося у прогнозі аналітиків J.P. Morgan.

Нацбанк не друкуватиме гроші для фінансування дефіциту бюджету — очільник НБУ