Національний банк підвищив облікову ставку до 10% річних. Що це означає
Unsplash

Національний банк України підвищив облікову ставку до 10% річних.

Як зазначають у пресслужбі НБУ, кількість проінфляційних ризиків вимагає посилення монетарної політики НБУ для забезпечення стійкого зниження інфляції до 5%. 

Нацбанк зазначає, що сповільненню інфляції заважає перенесення на вартість товарів зростання світових цін на енергоносії та тиск з боку інших виробничих витрат бізнесу.

«Національний банк продовжуватиме цикл посилення монетарної політики й готовий діяти рішуче в разі подальшої реалізації проінфляційних чинників», — підсумовують в установі.

Що означає підвищення облікової ставки

За допомогою облікової ставки НБУ впливає на інфляцію. Її зміна є важливим сигналом для визначення банками відсоткових ставок за вкладами і позиками.

Облікова ставка впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.

НБУ підвищує облікову ставку та проводить жорстку монетарну політику, коли інфляція та ризики макроекономічної нестабільності в країні посилюються.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити. 

Monobank запустить власну мережу банкоматів