Національний кешбек: що відомо про програму та коли вона запрацює
Unsplash

Кабінет Міністрів хоче запровадити «національний кешбек». У лютому президент Зеленський оголосив, що держава заохочуватиме купувати вітчизняну продукцію, виплачуючи її покупцям кешбек.

Кешбек — це повернення частини коштів покупцю, витрачених на оплату товарів або послуг. Ці кошти у рамках програми будуть нараховуватися на окрему картку.

Головна мета проєкту — прищеплення українцям звички купувати українське, а магазинам його закуповувати. Над ідеєю активно працюють Міністерство економіки, Міністерство цифрової трансформації, monobank, представники ритейлу, Київська школа економіки, Mastercard, BRDO, Gradus Research, іноземні фахівці.

Попередньо, програму запустять з 1 липня 2024 року. Кабмін має ухвалити відповідну постанову, коли буде доопрацьовано фінальний концепт ідеї та усі деталі. Як наразі виглядає програма розповіли «ЕП».

Хто бере участь у програмі

У програмі зможуть брати участь продавець, виробник, банк та покупець. Кожному з них потрібно буде зареєструватися, а нараховуватимуть кошти за допомогою державної платформи на основі «Дії».

Продавці — це великі ритейл-мережі та інші магазини, до яких держава висуватиме певні вимоги. Вони повинні працювати за загальною системою оподаткування, ФОП взяти участь не зможуть. Також магазини мають проводити фіскалізацію операцій, тобто видавати покупцям чеки, які будуть пересилати в «Дію» для підтвердження.

Банк повинен буде відправляти в «Дію» інформацію про транзакції, адже у чеку немає даних про людину, яка здійснила покупку. Так, ідентифікація людини відбуватиметься через банк.

Виробники українських товарів, які хочуть взяти участь у програмі, також повинні зареєструватися самі та кожен свій товар. Вони мають надати державі інформацію зі штрих-коду, за якою кожне найменування можна буде ідентифікувати у фіскальному чеку.

У «Дії» зіставлятимуться дані з чека та перевірятимуть, чи зареєстрований відповідний товар як український, а також інформацію з банку для ідентифікації людини, яка його придбала. Також там розраховуватимуть суму кешбеку та надаватимуть вказівку банку зарахувати кошти.

Як працюватиме кешбек

Товари для участі в програмі визначатимуть за їхнім штрих-кодом — підходить будь-який, що починається на «482». Йдеться навіть про товар, частка локалізації всередині країни якого становить менш як 5%.

Коли особа купує український товар, магазин передає в «Дію» інформацію про фіскальні чеки, у яких містяться дані про штрих-коди товарів. Платформа перевірить, чи товар дійсно українського виробництва і тоді братиме інформацію про відповідну транзакцію в банк, аби ідентифікувати покупця.

Згодом банк нараховуватиме кешбек на спеціальну віртуальну картку на зразок «єПідтримки». Кошти надходитимуть на картку раз на місяць, але не раніше, ніж через 14 днів після купівлі товару, аби впевнетись, що покупець не повернув товар.

Поки що в уряді не визначилися, яким буде відсоток кешбеку, але він не перевищить 10% і буде однаковим для всіх товарів. Втім, планують встановити граничний розмір кешбеку — попередньо, 3 тис. грн.

Також думають, над тим, що кешбек «згоратиме» протягом якогось часу, аби заохотити людей його витрачати.

Водночас нардеп Ярослав Железняк заявив, що податковій можуть дати право відслідковувати транзакції українців через кешбек.

«Для того, аби отримувати кешбек від держави, людина має «прикріпити» в «Дії» одну зі своїх банківських карток та надати державі дозвіл на те, аби вона бачила усі транзакції з неї», — сказав депутат він.

Він пояснив, що це створює для держави можливість податкової бачити всі транзакції без обмеження банківської таємниці.

На що можна витратити кешбек

Спочатку уряд планував, що кешбек можна буде витратити на купівлю українських товарів, але технічно реалізувати такий задум складно.

Тепер витрачати кешбек планують дозволити на:

  • оплата комунальних платежів,
  • транспортні послуги;
  • медичні послуги;
  • донати United24;
  • придбання військових облігацій.

Скільки коштуватиме програма

Зазначають, що кошти на програму вже нібито заклали в бюджет на 2024 рік. У кошторисі є програма «Підтримка внутрішнього попиту на вітчизняні товари та послуги», на яку передбачені 3 млрд грн. Як вважають у Мінекономіки, їх має вистачити для фінансування програми до кінця 2024 року.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ліміти для ФОП у 2024 році: граничний дохід для кожної групи