Нацпрокуратура Польщі продовжила розслідування Смоленської катастрофи до 31 грудня 2021 року
Getty Images

Національна прокуратура Польщі повідомила про продовження розслідування Смоленської катастрофи, в якій загинув президент Лех Качинський, до 31 грудня 2021 року.

Про це повідомляє RMF24.

За даними прокуратури, «проводяться доказові дії з метою обробки нової інформації, що дозволяє пояснити причини катастрофи літака TU154m з номером 101».

Інформація прокуратури також показує, що експерти міжнародної групи експертів, що складалася зі вчених з Польщі, Португалії, Данії та Швейцарії, видали попередні висновки щодо причин смерті та характеру травм, виявлених під час повторних розтинів жертв катастрофи. «Команда працює над оформленням додаткових висновків. Наразі до прокуратури подано 58 таких висновків. Завершення роботи Міжнародної групи експертів та видання остаточного висновку, що буде останнім етапом роботи групи медичних експертів відбудеться не раніше, ніж до кінця 2021 року», — зазначила прокуратура.

Одочасно експерти іншої міжнародної групи, що складається з експертів із США, Ірландії, Британії та Угорщини, вивчають надані їм докази. Цю команду створили для підготовки спільного письмового висновку про обставин, перебіг та причин катастрофи Ту-154М.

Прокуратура наголосила, що слідча група систематично надсилає нагадування російським органам про виконання запитів про міжнародну правову допомогу. Їх РФ раніше не виконала. Ще прокуратура подала заяву про повернення уламків.

Те, що російською влада не реагує на заяви поляків, робить неможливим процесуальні етапи, важливі для провадження.

Передісторія

10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому «Сєвєрний», що поблизу Смоленська, розбився польський літак Ту-154. У катастрофі загинуло 96 осіб, зокрема президент Лех Качинський. Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину.

Рівно рік тому у відповідь на запитання журналістів прокуратура Польщі повідомила, що розслідування перебуває на вирішальному етапі.

Польща схвалила санкції проти суден, що будують «Північний потік-2»