Нацрада оштрафувала телеканали «Наш» і NewsOne

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала телеканали «Наш» і NewsOne, повідомляє інституція на сайті.

Телеканалу «Наш» після перевірок Нацрада виписала два попередження та два штрафи на суму понад 200 тис. грн.

Відомство відзначило, що в ефірі «Нашого» висловлював свої «погляди» представник терористичної організації «ЛНР» Родіон Мірошник. За оприлюднення закликів до насильницької зміни конституційного ладу України, пропаганду агресивної війни та розпалювання національної ворожнечі на «Наш» наклали штраф на суму 114 067 грн.

За ті ж дії такий самий штраф Нацрада наклала за відеоролик «Наша (не)залежність? «Наш» покаже» до Дня Незалежності. Чиновники наголошують, що відео розпалює ворожнечу між прихильниками і противниками незалежності України, на ескалацію ненависті.

Також «Наш» отримав попередження, бо показував голосування «Володимир Путін (президент РФ — Прим. ред.) заслуговує на Нобелівську премію миру?». 

Телеканалу Newsone винесли три попередження і штраф на 114 067 грн за заклики до розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті. У передачі «Протистояння» з ведучими Піховшеком і Панченко гості Пальчевський і Карасьов стверджували, що значна кількість євреїв служила у військах нацистського Третього Рейху і що існували єврейські дивізії СС. 

Друга перевірка ліцензіата проводилася після передачі «Протистояння», де Піховшек і Панченко говорили з гостею, ексміністром юстиції Оленою Лукаш. темою було, чи скоював активіст Сергій Стерненко кримінальний злочин. Усі учасники багато разів у цій передачі назвали Стерненка вбивцею. Так канал допустив порушення презумпції невинуватості підозрюваного чи обвинуваченого. Адже на час виходу передачі не було обвинувального вироку суду проти Стерненка.

Також у Newsone транслювали пропагандистські твердження Путіна та зустріч нардепа ОПЗЖ та кума Путіна Віктора Медведчука з Путіним 8 жовтня 2020  року. Вони обговорювали «взаємовідносини РФ із Україною, постачання російської вакцини від СОVID-19 «Супутник V» в Україну, святкування 75-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, з редакційним коментарем телеканалу».

YouTube заблокував в Україні канали 112, NewsOne та ZIK