Нацрада перевірить ZIK через анонс телемарафону «Реванш соросятні»
Getty Images

З 14 по 29 грудня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення перевірить телеканал ZIK. Підставою для цього стала трансляція анонсу телемарафону «Реванш соросятні».

Про це повідомляє Нацрада.  

Діяльність ZIKу фактично контролює Віктор Медведчук — український політик та кум президента Росії Володимира Путіна, пишуть ЗМІ. Під час анонсу марафону лунали висловлювання з ознаками розпалення ворожнечі та ненависті, зазначили у Нацраді.

«Поширювані в анонсі лексеми мають ознаки прихованого заклику глядача до розпалення ворожнечі щодо соціальної категорії «соросята» та осіб за ознаками їх належності до громадянства США (приватних і посадових осіб). Водночас мовник використовує методи мовленнєвого маніпулювання свідомістю, впливу на психіку глядача», — йдеться у повідомленні.

На переконання Нацради, телеканал має врахувувати:

  • загальну напружену ситуацію в Україні, пов’язану з багатьма викликами, які загрожують існуванню країни;
  • те, що деякі повідомлення можуть створювати додаткове напруження в суспільстві, створювати провокації та прецеденти насилля серед населення;
  • те, що деякі повідомлення можуть формувати негативний образ партнерів і союзників України в боротьбі з агресією Росії;
  • те, що наслідком цього може бути ситуація, яка загрожуватиме національній безпеці та територіальній цілісності України.

ZIK транслював чотири рази анонс телемарафону «Реванш соросятні» —увечері 11 листопада й уранці та вдень 12 числа. Він тривав майже 2,5 хвилини.

Святий грішник. Чому Сорос — ідеальний ворог?