Навколо станції «Академік Вернадський» в Антарктиді «зацвів» сніг (фото)
Сергій Глотов

Навколо української станції «Академік Вернадський» в Антарктиді почав «квітнути сніг» наприкінці антарктичного літа.

«Таке забарвлення з'являється внаслідок розвитку в снігу мікроскопічних зелених одноклітинних водоростей», — пояснюють в Національному антарктичному науковому центрі.

цвітіння снігу в Антарктиді

цвітіння снігу в Антарктиді

Водорості мають три кольорові стадії: зелену, помаранчеву і пурпурову або малинову. Під снігом вона перебуває у «зеленому» варіанті, а коли стає тепліше, просувається ближче до поверхні і червоніє, адже в ній утворюються каротиноїди (ці ж сполуки фарбують моркву, наприклад). 

Українські вчені відбирають проби кольорового снігу, щоб їх проаналізувати і краще зрозуміти хімічні основи трансформації цієї водорості.

цвітіння снігу в Антарктиді

У центрі зазначили, що «цвітіння снігу» сприяє зміні клімату. Через забарвлення сніг відбиває менше сонячного світла та швидше тане. Водоростей розвивається ще більше, від чого танення пришвидшується. Тому площу «квітучого снігу» потрібно фіксувати щороку, щоб побачити загальні тенденції впливу зміни клімату.

цвітіння снігу в Антарктиді

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.