«Виключно органічні речовини». Українські фахівці встановили джерело забруднення Сейму і Десни

Українські фахівці встановили джерело забруднення річок Сейм та Десна. За «майже 100-відсотковими даними», ним є Тьоткінський цукровий завод, розташований на території Курської області рф.

Про це на пресконференції у медіацентрі «Україна-Укрінформ» повідомили головний санітарний лікар Києва, керівник Київського міського Центру контролю та профілактики хвороб Сергій Чумак та директор Український гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий.

За словами Осадчого, до води потрапило близько 5700 тис.т. продуктів переробки цукру. Їх скидали у Сейм протягом 7-9 діб. Це виключно органічні речовини.

«Велика кількість продуктів переробки була у розчинному вигляді. Як тільки ця маса надходила до річки Сейм, вона практично за кілька годин знищила весь кисень. Тому що одна молекула фруктози «споживає» 12 молекул кисню», — пояснив Володимир Осадчий.

Він зазначив, що останні дослідження поблизу міста Остер (Чернігівська область) показали, що зараз вода перебуває у доволі хорошому стані.

«Завдяки тому, що Десна дуже добре працює як самоочищувальна система, підвищується кислотність води, здійснюється насичення киснем шляхом гідробіологічних процесів.

Я відчуваю, що ми можемо навіть не спостерігати забруднень у Києві. Але ми повинні бути на жорсткому контролі», — запевнив керівник інституту.

Водночас, за словами Сергія Чумака, відновлення біорізноманіття та біоресурсів річок Сейм та Десна триватиме 2-3 роки.

Також Володимир Осадчий додав, що вода у криницях в сільській місцевості є абсолютно безпечною, адже зв’язку між поверхневими та підземними водами немає.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Річці Дніпро загрози забруднення від Сейму та Десни немає — КМДА