НБУ ліквідував IBOX Bank: що сталося і як це впливає на Monobank

У вівторок, 7 березня НБУ відкликав ліцензію у IBOX Bank. Через це термінали IBOX тимчасово можуть не працювати. Водночас у Національному банку України запевняють, що виведення його з ринку не вплине на стабільність сектору.

Таке рішення НБУ пояснив тим, що банк систематично порушував вимоги законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, а також підтримував ділові відносини з організаторами турнірів зі спортивного покеру.

У НБУ зазначають, що частка Ibox Bank становила 0,1% від активів платоспроможних банків, тому його виведення з ринку не вплине на стабільність банківського сектору України.

Що відомо про Ibox Bank

Ibox Bank раніше мав назву «Агрокомбанк», його було засновано 1993 року. Найбільшими акціонерами банку були Володимир Дробот (73,93%) та Олена Шевцова (24,98%).

Згідно з даними НБУ, станом на 1 січня 2023 року за розміром загальних активів (4,467 млрд грн) Ibox Bank посідав 44-те місце серед 67 банків, які діяли в Україні.

Як повідомляють на сайті банку, він працював у багатьох регіонах України, але найбільше відділень було у Києві, Київській, Житомирській та Одеській областях.

Окрім того, у Києві, Одесі, Львові, Дніпрі, Полтаві, Коростені були термінали Ibox Bank, через які можна було поповнити картку будь-якого банку, сплатити комунальні послуги, поповнити мобільний телефон, погасити кредит, сплатити штрафи за порушення правил дорожнього руху.

Чому Ibox Bank позбавили ліцензії

Це сталося через систематичне порушення вимог законодавства в галузі з протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового знищення.

Протягом останніх двох років, зазначають у НБУ, за такі порушення банк неодноразово штрафували, зупиняли його окремі операції, усували посадовців із посад, видавали письмове застереження.

Зокрема, IBOX Bank неналежно ставився до перевірки клієнтів-надавачів послуг з організації та проведення змагань зі спортивного покеру, ділові відносини з яким вважають ризикованими.

Також банк неналежно розробляв та впроваджував внутрішні документи з фінмоніторингу з урахуванням вимог законодавства, результатів національної оцінки ризиків та оцінки ризиків, притаманних його діяльності.

«До банку неодноразово застосувалися заходи впливу через порушення у сфері фінмоніторингу: накладав штрафи, зупиняв здійснення окремих видів здійснюваних операцій (двічі), відстороняв посадових осіб від посади, видавав письмове застереження (двічі)», — розповідають в НБУ.

Як ліквідація Ibox Bank вплинула на Monobank

Термінали IBOX Bank, зокрема, користувалися популярністю серед клієнтів monobank, як спосіб поповнення карти без комісії. Наразі мережа терміналів iBox призупинила роботу, сайт iBox також не надає платіжні послуги.

В Monobank вже проінформували своїх клієнтів, що у зв’язку з відкликанням ліцензії у АТ «Айбокс Банк», компанія ТОВ «МЕТАПЕЙ» (оператор мережі терміналів iBox) тимчасово не приймає поповнення на картки. Компанія шукає можливості укласти угоду з іншим банком-партнером, а на це потрібен час.

«Мережа терміналів поповнення іВох приймала 12-15 млрд грн на місяць поповнення наших карт. Як ви думаєте скільки у нас пішло часу на план Б? Ні не так — скільки б пішло часу на аналогічний план Б у Європі, наприклад? Думаю, оптимістично, 3-6 місяців. Ми зробили за півдня. Ласкаво просимо в Україну! Тут не звикли довго запрягати», — заявив співзасновник monobank Олег Гороховський.

За цих обставин Monobank радить поповнювати картки готівкою іншими шляхами. Без комісії це можна зробити в мережах терміналів EasyPay та City24, а також через каси банків-партнерів «Універсал Банк», «А-Банк» та «Укргазбанк».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Monobank запускає у Польщі проєкт Stereo: деталі