НБУ підвищив облікову ставку та погіршив прогноз зростання ВВП
Pixabay

Нацбанк України повідомив про підвищення облікової ставки на 1 в. п. до 7,5% річних. Цей крок спрямований на поступове сповільнення інфляції в другому півріччі 2021 року та повернення її до цілі 5% в першому півріччі 2022-го.

За підсумками березня зростання споживчих цін у річному вимірі прискорилося до 8,5%, а базова інфляція  до 5,9%. Динаміка показників перевищила прогноз НБУ.

Стрімке прискорення інфляції в Нацбанку пояснюють двома факторами:

Зростання світових цін на продовольство та енергоносії. Пожвавлення глобальної економіки та ефекти від гірших врожаїв.

Подальше зростання споживчого попиту, зокрема, за рахунок підвищення зарплат. Роздрібний товарооборот стабільно перевищував докризові рівні. У лютому він був на 5,6% більшим, ніж в аналогічному місяці 2020 року. Унаслідок подорожчання товарів щоденного вжитку інфляційні очікування залишаються підвищеними. 

З огляду на стрімке відновлення світової економіки та посилення інфляційного тиску НБУ переглянув прогноз інфляції з 7% до 8% у 2021 році, але очікує її повернення до цілі 5% у першому півріччі 2022 року та подальшу стабілізацію на цьому рівні. 

Сьогодні в Україні немає жодного проблемного банку — НБУ

Водночас, Нацбанк погіршив прогноз зростання реального ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8% — передусім через втрати, пов'язані з посиленням і продовженням карантинних обмежень.

У 2022-2023 роках зростання економіки очікують близьким до 4%. 

Що означає зміна облікової ставки

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.

Коли інфляція та ризики макроекономічної нестабільності в країні посилюються, центральний банк повинен вжити заходи для стабілізації. Тоді НБУ підвищує облікову ставку та проводить жорстку монетарну політику. Це означає, що кредитувати вже більш ризиковано.