НБУ побоюється коронавірусу. Тому залишив облікову ставку як була

Національний банк вирішив зберегти облікову ставку на рівні 6%. За словами регулятора, такий крок спрямований на підтримку відновлення української економіки в умовах помірної інфляції та невизначеності щодо подальшого перебігу пандемії коронавірусу.

У той же час, в НБУ визнають, що є ризики, пов’язані з новою хвилею COVID-19. До них можна віднести зниження споживчого попиту, а також скорочення темпів відновлення секторів, орієнтованих на внутрішній ринок, насамперед сектор послуг.

Серед інших ризиків:

  • негативний вплив судових рішень на макрофінансову стабільність;
  • ескалація військового конфлікту на сході країни;
  • збільшення волатильності (коливання) світових цін на продукти харчування з огляду на глобальні зміни клімату та ризик посилення протекціонізму в світі.

Якщо ж вплив коронавірусу на внутрішній попит посилиться, Нацбанк буде готовий надати економіці «додатковий імпульс для пожвавлення». А на інфляцію регулятор планує реагувати інструментами монетарної політики.     

Облікова ставка — це відсоток, під який центральний банк кредитує комерційні банки. Останні кредитують населення, виходячи з розміру облікової ставки, визначеної НБУ.

Знижуючи облікову ставку, НБУ намагається простимулювати ріст економіки (адже населення отримуватиме дешевші кредити). З іншого боку, підвищення ставки дозволяє приборкати інфляцію.

Цього року НБУ чотири рази зменшував облікову ставку: з 11% до теперішніх 6%. Зі всіма змінами облікової ставки можна ознайомитись за посиланням.