НБУ прогнозує падіння ВВП не менш ніж на третину та інфляцію понад 20%
Unsplash

Національний банк України опублікував коментар про поточний стан та перспективи економіки держави.

За прогнозами експертів, ВВП у 2022 році впаде не менш ніж на третину, а споживча інфляція перевищить 20%, але залишатиметься контрольованою.

НБУ попереджає, що товари та послуги подорожчають через: 

  • порушення виробничих процесів;
  • логістичні проблеми через тимчасову окупацію частини територій, руйнування транспортної інфраструктури;
  • ефекти перенесення девальвації обмінного курсу гривні, яка відбулася напередодні війни;
  • високу вартість енергоносіїв у світі.

У країні поступово відновлює діяльність бізнес. Національний банк повідомляє про зниження кількості підприємств, які повністю припинили свою діяльність. У березні їх частка перевищувала 30%, на початку квітня — зменшилася до 23%.

Однак втрати від війни будуть значними, оскільки виробничі зв'язки між багатьома регіонами розірвані, а люди змушені втікати з місць бойових дій.

За оцінками Національного банку, економіка поступово відновлюватиметься, однак реальний ВВП може скоротитися не менш ніж на третину у 2022 році. Знизиться приватне споживання, оскільки багато людей виїхали з країни, зріс рівень безробіття, а доходи, відповідно, впали.

Інвестиційна активність значно скоротиться через невизначеність та високі ризики. Це, зі свого боку, може спричинити скорочення імпорту. Значних втрат зазнає й експорт товарів. 

В Нацбанку попереджають, що остаточна оцінка втрат економіки від війни насамперед залежатиме від тривалості бойових дій. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Інфраструктурні збитки України через війну сягнули $270 млрд — Мінфін