«НБУ відійшов від стандартів». З Нацбанку звільнилися керівники цілого департаменту

З Національного банку України звільнилися керівники цілого департаменту, усього дев’ять осіб. Вони звинуватили НБУ у відході від стандартів.

Про це повідомив Олександр Бевз, який працював керівником Департаменту ліцензування.

«Наша команда керівників департаменту ліцензування повним складом подала керівництву НБУ заяви про звільнення. Продовження нашої роботи в НБУ наразі є неможливим. Централізація прийняття рішень в одних руках, заміна колегіальності директивним прийняттям рішень, на нашу думку, неприпустимі в роботі НБУ», — написав Бевз у Facebook.

Він зазначив, що Нацбанк, на думку тих, хто звільнився, порушив стандарти роботи. А саме:

  • прозоре прийняття та своєчасне оформлення рішень;
  • незалежна робота колегіальних органів регулятора, в першу чергу, наглядових комітетів;
  • невтручання у наглядові процеси як ззовні, так і зсередини
  • своєчасна і неупереджена комунікація регулятора з приводу його рішень;
  • автономія департаментів у формуванні своєї професійної позиції.

«Ми вважаємо, що це загрожує відкатом реформ у банківській сфері та регулюванні небанківського сектору», — заявив Бевз.

Він зазначив, що повноваження його команди були пов’язані з критично важливою частиною роботи НБУ: доступом на ринок нових компаній, погодженням керівників банків, дозволами на купівлю банків і фінансових компаній, злиттям та поглинанням, оцінкою корпоративного управління та структур власності.

Реакція Нацбанку

В Нацбанку підтвердили звільнення дев’яти співробітників. Але запевнили, що департамент ліцензування «продовжуватиме роботу у штатному режимі». І уточнили, що в департаменті наразі працює 107 працівників, тому про звільнення усього відділу не йдеться.

«Налагоджені прозорі процеси мінімізують ризик стороннього впливу на операційну діяльність департаменту ліцензування та роботу наглядових комітетів. Для НБУ безумовним пріоритетом є збереження колегіального підходу при ухваленні рішень, за якого розбіжності в експертних позиціях стають основою для професійних дискусій і нових можливостей, а не публічних звинувачень», — заявляють у НБУ.