Не рік і не два. Світовий банк дав прогноз щодо строків відновлення економіки після коронакризи

Світові економіки швидко відреагують на зняття карантинних обмежень, але на повне відновлення після коронакризи може піти п’ять років, каже головний економіст Світового банку Кармен Рейнхарт.

Порівнюючи нинішню кризу з кризою 2008-2009 років, Рейнхарт зазначає, що тоді «більш менш було зрозуміло, чого очікувати». «А тепер ми маємо значно вищий рівень невизначеності… Тим більше, криза 2008 не була світовою. Це була криза одинадцяти розвинутих економік», — каже Рейнхарт.

За словами економіста, регресивні наслідки коронакризи роблять її ще більш небезпечною, адже нерівність між країнами та населенням збільшується. «Найсильніше криза вражає найбідніших і коли ти робиш аналіз по країнах, видно, що найбідніші держави дійсно постраждали найбільше», — розповідає вона і додає, що в цих умовах центральні банки не всесильні. 

«Не важливо, скільки кредитів ти надаєш. Настає час, коли ти бачиш, що фінансова система деградує. І це неминучий процес, тому що деградації передувало глибоке падіння… У таких умовах ми маємо думати про скорочення, які відкриють для нас нові кредити на відновлення», — пояснила Рейнхарт.

Все ж, на думку економіста, багато залежатиме від того, наскільки швидко з’явиться вакцина і наскільки швидко вона стане загальносвітовим надбанням. У той же час, генеральний секретар ООН Антоніо Гутереш днями заявив, що вакцина не буде панацеєю від епідемії: «Вона одна не зможе розв’язати цю кризу, тим більше не у найближчому майбутньому». 

Гутереш вважає, що вакцину можна розглядати як «світове суспільне благо», яке має бути доступним для всіх. Але для того, аби зробити її доступною для всіх, потрібне хороше фінансування, зазначає він. Також генсек ООН звертає увагу на те, що багато людей не хочуть у майбутньому вакцинуватися від коронавірусу.