Не відтирається! Клінінгова компанія поки не спромоглася стерти слово «лох» з фасаду ОП
Грати

Клінінгова компанія намагається відмити фасад Офісу президента України від малюнків та написів, які нанесли активісти під час мітингу 20 березня, але є певні труднощі. Про це пишуть УП та УНН.

За словами представників клінінгової компанії, яка змиває написи, фарба майже не піддається навіть високому тиску рідини. Тому графіті вкривають хімічним розчином і потім накривають плівкою для утворення парникового ефекту.

Після 10-15 хвилин фарбу змивають під високим тиском. Нині очистили близько чотирьох квадратних метрів.

Директор клінінгової компанії Сергій Козолуп сказав УП: «Сьогодні знайшли технологію, спробували на окремому фрагменті. Завтра основна чистка».

Строк виконання робіт Козолуп оцінює в чотири дні. На питання про орієнтовну вартість робіт бізнесмен сказав: «Ну точно не два мільйони».

В Офісі президента УП сказали, що чисткою території на Банковій та будівлі ОП займається Державне управління справами.

В ОП також уточнили, що в 2 млн грн. оцінили не саму чистку, а всі роботи — включно з заміною рам та дверей. Наразі фахівці уточнюють збитки через одне розбите та 14 залитих фарбою вікон на першому поверсі, пошкодження кількох дверей, спалене вікно другого поверху та займання на горищі через потрапляння феєрверків.

Наразі невідомо, чи стерли слово «лох» чи абревіатуру ACAB зі стіни — а саме вона найбільше не сподобалася заступнику міністра внутрішніх справ Антону Геращенку.

Геращенко назвав прихильників Стерненка «маргіналами з профашистських кіл»

Геращенко назвав прихильників Сергія Стерненка «маргіналами, неонацистами і скінхедами з профашистських кіл».

Такий коментар з приводу акції на підтримку одеського активіста під ОП він дав в ефірі каналу «Україна 24» у понеділок, 22 березня. Чиновник повторив таким чином наратив прокремлівської пропаганди.

Свою думку про «неонацистів» заступник міністра обґрунтував тим, що біля ОП помітили людей, на одязі яких був напис А.С.А.В.

«Бачите напис А.С.А.В. — це неонацистський напис, використовується по всьому світу. От вам розуміння, хто такий Стерненко і хто його друзі нацисти і скінхеди», — пояснив він.

За словами заступника глави МВС, вже сьогодні відомство повідомить нові підозри у зв’язку з подіями на Банковій.

«Особам, які підпалювали табличку і двері, вибивали скла — будуть пред’явлені цивільні позови про компенсацію і відшкодування заподіяної шкоди», — заявив Геращенко.

Передісторія

У Києві 20 березня біля ОП відбулася акція протесту. Активісти підійшли практично впритул до будівлі з плакатами та музичною апаратурою. Протестувальники почали застосовувати піротехніку — димові шашки, петарди та фаєри. Вони кидали фарбою в будівлю ОП та розписували стіни й двері.

Як зазначили у пресцентрі МВС, правоохоронці у ситуацію не втручалися.

Геращенко заявив, що поліція свідомо не втручається в протест, який відбувався під стінами Офісу президента. Дії протестувальників він назвав провокацією і аж ніяк не «мирною акцією».

Слідчий відділ Печерського управління поліції розпочато кримінальне провадження на ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до семи років позбавлення волі.

МВС України опублікувало відео, на якому видно, як затриманий на акції протесту чоловік б’є шибки дверей ОП.

21 березня ОП перерахував точні збитки, завдані наслідок масової акції, яка відбулася ввечері 20 березня на вулиці Банковій, 11 у Києві.

Відлуння суботньої акції. Міністри засудили вандалізм та підпал таблички на ОП