Не виїжджаючи з країни. Українські посольства запрацюють дистанційно
Пресслужба МЗС

Відтепер Україна зможе створювати дипломатичні представництва за кордоном, які фізично знаходитимуться на території нашої країни. А забезпечувати присутність нашої держави в іноземній країні будуть дистанційно.

Так міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував указ президента про Положення про закордонні дипломатичні установи України, підписаний 15 березня.

«В еру тотального онлайну така установа може виконувати практично всі ті самі функції, що й фізично розташована у країні перебування», — зазначив Кулеба.

За словами міністра, такий формат дистанційної дипломатичної присутності успішно функціонує у багатьох іноземних країнах, зокрема Європейського Союзу. Міністр закордонних справ упевнений, що нововведення про закордонні дипломатичні установи дозволять оптимізувати управління та зробити посольства більш мобільними, ефективними та економними для платників податків.

Дмитро Кулеба також розповів про новий формат посольств України за кордоном «1+2» (посол і два дипломати): «Дипломатична служба багато в чому подібна до військової. Її майбутнє — за компактними, мобільними підрозділами, які здатні швидко та ефективно виконувати поставлені завдання. Тому ми розробили новий формат. Посольства «1+2» стануть саме такими компактними дипломатичними командами, зокрема в країнах і регіонах, в яких Україна досі не була представлена».

«Нововведення дозволяють вже сьогодні на практиці розширювати географію присутності України у світі зі значною економією грошей платників податків. Більше присутності — більше можливостей для Української держави, українського бізнесу та громадян», — наголосив Кулеба.

Україна планує дозволити подвійне громадянство, але не з Росією, каже Кулеба