Не витверезники, а притулки для втомлених!

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про створення в РФ системи витверезників. Документ опублікований на офіційному порталі правової інформації Російської Федерації.

Закон вступає в силу з 1 січня 2021 року. З цього дня російські правоохоронці зможуть доставляти людей, що знаходяться в громадських місцях у стані алкогольного, наркотичного чи «іншого токсичного» сп'яніння, в «спеціалізовані організації».

Як говорилося в пояснювальній записці до законопроекту, влада регіонів отримає право створювати витверезники. Держава й муніципалітети співпрацюватимуть у цьому із приватниками. Простіше кажучи — затримані платитимуть за своє «лікування».

Передісторія

Раніше, 22 грудня, нижня палата парламенту РФ прийняла на засіданні в третьому, заключному читанні законопроєкт, що дає регіонам право створювати платні медичні витверезники.

Державна дума прийняла зміни до закону «Про поліцію», які дозволяють поліцейським доставляти п’яних громадян до витверезників.

Лідер фракції ЛДПР в Держдумі Володимир Жириновський запропонував називати витверезники «притулком для втомлених». Про це політик, відомий завдяки епатажним вчинкам та антиукраїнським висловлюванням, повідомив в своєму Telegram-каналі. «Ми б запропонували іншу назву, без негативної конотації. Наприклад, притулок для втомлених», — написав депутат.

Система витверезників була створена в СРСР в 1930-1940-х роках. У Росії їх скасували після того, як в 2011 році парламент прийняв закон «Про поліцію», за яким громадян в стані сильного алкогольного сп'яніння доставляли в лікарні.

В Україні рішення про закриття всіх витверезників ухвалили у 1999 році.

Російський репер, автор фрази «Путін — красунчик», їде з гастролями в Україну