Не змушуйте нас. МЗС Німеччини сподівається, що отруєння Навального не зашкодить будівництву «‎Північного потоку — 2»

Німецька газета Bild am Sonntag 6 вересня опублікувала інтерв'ю Хайко Мас, голови МЗС ФРН, з позицією німецького дипломата щодо отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, який зараз перебуває на лікуванні у берлінській клініці «Шаріте».
Мас сподівається, що ситуація навколо Навального не змусить Бундестаг змінити позицію щодо будівництва газопроводу «Північний потік - 2». Нагадаємо, що зараз саме Німеччина — головний серед країн Євросоюзу лобіст проекту Газпрому. «Той, хто цього вимагає, повинен розуміти наслідки. У «Північному потоці - 2» задіяно понад 100 компаній з дванадцяти європейських країн, приблизно половина з них — з Німеччини», — сказав чиновник. На його думку, якщо Німеччина замислюється про санкції по відношенню до Росії, вони повинні бути якомога більш адресними.
Однак за словами Маса, якщо російська сторона не прийме участі у розслідуванні отруєння Навального, це стане ще одним доказом причетності влади РФ до цього злочину. «Якщо в Москві не перестануть приховувати правду і наводити туман, то Берліну доведеться виходити з того, що Росії є що приховувати», — говорить чиновник.
Інтерв'ю Маса можна вважати завуальованою відповіддю уряду німецьким політикам, які вимагають припинити співпрацю з Росією по «Північному потоку - 2». За інформацією Deutsche Welle, окремі депутати «Християнсько-демократичного союзу» та «Партії зелених», що входять до складу правлячої коаліції вимагають, щоб колишній канцлер ФРН Герхард Шредер покинув пост голови ради директорів російської нафтогазової компанії «Роснафта». На їх думку, це може стати відповіддю на те, що сталося з російським опозиціонером. Нагадаємо, канцлер ФРН Ангела Меркель заявила про те, що Олексія Навального отруїли бойовою нервово-паралітичною речовиною з групи «Новачок». Російська сторона це заперечує.