«Небажана» організація. У Москві поліція затримала учасників форум незалежних муніципальних депутатів
Телеканал Дождь

У Москві 13 березня поліція прийшла на форум «Муніципальна Росія». Він проходив в готелі «Ізмайлово», повідомляє Meduza.

За задумом організаторів, захід мав допомогти незалежним депутатам вибудувати їх поточну роботу і організувати кампанію з переобрання. Планували провести лекції та майстер-класи. В цілому, за даними організаторів, на захід записалися незалежні депутати з 56 регіонів.

Форум планували на два дні, 13 та 14 березня. Але поліцейські прийшли туди менш ніж через годину після початку офіційної програми. Вони заявили, що захід організувала «небажана» організація і тому вони його припиняють, а всіх його учасників затримують.

Поліцейські затримали близько 170 осіб, майже всіх, хто знаходився в приміщеннях форуму. Серед них — московські муніципальні депутати Ілля Яшин і Юлія Галяміна, політики Володимир Кара-Мурза і Євген Ройзман, виконавчий директор «Відкритої Росії» Андрій Пивоваров, ряд муніципальних депутатів з регіонів Росії. Також затримали кількох журналістів, зокрема, Анастасію Мельникову (Znak.com), Микиту Ступіна (Avtozak Live), Еміля Юнусова (Sota Vision); після перевірки документів Мельникову відпустили. Поліцейські також затримали неповнолітню дівчинку — зустрітися з батьком їй дозволили тільки в відділенні. https://t.me/sotavision/17698

Затриманих відвезли в різні ОВС на сході Москви. В цілому для їх перевезення поліція пригнала до будівлі готелю близько 20 автозаків. На всіх затриманих планується скласти протоколи за статтею 20.33 КоАП РФ (співпраця з небажаної організацією).

Джерело ТАСС в правоохоронних органах повідомило, що поліцейські вважають затриманих причетними до діяльності «міжнародної організації, діяльність якої визнана в Росії небажаною». «Співробітники поліції отримали інформацію про те, що в одному з готелів у метро «Електрозаводська» проходить зустріч учасників міжнародної неурядової організації, діяльність якої визнана в РФ небажаної. У зв'язку з цим учасників даного заходу затримали, а його проведення припинили», — заявило джерело.

ГУ МВС по Москві офіційно підтвердило, що поліція затримала близько 200 осіб. У заяві прес-служби наголошується, що захід проводився «з порушенням встановлених санітарно-епідеміологічних вимог» і у більшості присутніх були відсутні маски. Також, повідомили в московському главку, серед учасників були «виявлені члени організації, чия діяльність визнана небажаною».

До вечора 13 березня всіх затриманих відпустили.

Форум проводить організація «Об'єднані демократи», яка не є в РФ «небажаною». За даними «Дождя», затримання мотивовані діяльністю «Відкритої Росії», яка, щонайменше формально, не має відношення до проведення форуму. Зареєстрована у Великій Британії організація з такою назвою була ще в 2017 році визнана в РФ «небажаною», після чого влада Путіна почала переслідувати членів однойменного руху «Відкрита Росія». У 2019 рух оголосив про ліквідацію, і активісти цієї організації заснували іншу структуру з аналогічною назвою, але не отримали реєстрацію в Мін'юсті. «Зазвичай, раніше принаймні, приходили за статтею про співпрацю з небажаної організацією на заходи «Відкритої Росії». Яким чином поліція пов'язала «Листівку» і «Об'єднаних демократів», я не знаю. Це абсолютно різні організації», — сказала координатор «Відкритої Росії» Тетяна Усманова.

Проєкт «Об'єднані демократи» створили у 2018 році. Він займається підтримкою кандидатів у муніципальні депутати та не приховує свого опозиційного ставлення до влади в Росії. «Об'єднані демократи заперечують зв’язок із «Відкритою Росією». Однак російська служба Бі-бі-сі зазначає, що як реквізити «Об'єднаних демократів» на сайті проєкту вказані дані організації «Відкритий Петербург», яку очолює виконавчий директор «Відкритої Росії».

Глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкен засудив затримання близько 200 учасників форуму незалежних муніципальних депутатів в Москві.

«Ми закликаємо покласти край переслідуванню незалежних голосів», — підкреслив Блінкен у Twiiter.

«Відкриту Росію» створив у Великобританії Михайло Ходорковський, колишній олігарх, який став опонентом президента Володимира Путіна.

Ходорковський провів у в'язниці 10 років за звинуваченнями, які його адвокати вважали сфабрикованими. Потім Путін його помилував і бізнесмен виїхав з Росії.

Влада звинувачує «Відкриту Росію» у порушенні російського закону, який забороняє іноземні групи, які вважаються політичними.

Але один з опозиційних діячів на конференції, Андрій Пивоваров, сказав BBC, що насправді форум організувала група «Об'єднані демократи». За його словами, рейд був влаштований «для залякування нас».

«Ніхто не обіцяв нам свободи на срібному блюді — Росія все одно буде вільною», — заявив у Facebook інший опозиційний політик на конференції Ілля Яшин.

Коментуючи арешти, соратники Навального заявили, що було ясно, що «влада боїться будь-якої конкуренції під час виборів».

ЄС запровадить нові санкції проти Росії і Китаю через порушення прав людини