Небезпека на ЗАЕС та шантаж росії. Зеленський виступив з промовою в ООН
ОП

Володимир Зеленський виступив із заявою перед Радою Безпеки ООН, назвавши найбільш важливі питання у війні з рф. Представник росії намагався змусити інших членів Ради не давати слова українському лідеру, але зазнав невдачі.

Президент у своєму виступі заявив, що російські військові перетворили територію Запорізької атомної електростанції на зону бойових дій. Він закликав МАГАТЕ взяти ЗАЕС під повний контроль та змусити рф припинити ядерний шантаж і покинути територію об'єкта.

«ЗАЕС має шість реакторів. Лише один реактор вибухнув у Чорнобилі. Тож місія МАГАТЕ має повністю перебрати контроль над роботою станції. Росія ж має повністю вивести власні війська зі станції», — наголосив Зеленський.

Не забув президент і про створену рф штучну продовольчу кризу, яка виникла внаслідок блокування українських портів. Він додав, що зернові ініціативи потрібно розширити найближчим часом. Окрім цього, Зеленський зазначив, що росія шантажує світ не лише голодом, а й енергетичними проблемами.

«Росія зумисно намагається нав'язати енергетичну бідність для 10 млн людей, залишивши їх без нормального доступу до благ, зумисно збільшуючи ціни на енергетику», — сказав президент.

Зеленський також нагадав, що генсек ООН Антоніо Гутерреш хоче організувати «Саміт майбутнього» наступного року, і запропонував зробити це в Україні.

«Бо саме тут вирішується, чи буде у нас майбутнє взагалі. Це вирішується на ЗАЕС, в морських портах і в Криму», — підсумував глава держави.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зеленський пообіцяв потужну відповідь у разі збільшення кількості ракетних ударів рф на День Незалежності