Непереможність Італії, прокляття домашнього поля та злива автоголів. Євро-2020 і його фінал — у цікавих фактах
Getty Images

Італія святкує перемогу на чемпіонаті Європи з футболу. У фіналі команда Роберто Манчіні у серії пенальті здолала збірну Англії.

Сhas News зібрав цікаві факти навколо Євро-2020 та його вирішального матчу.

► Англієць Люк Шоу відкрив рахунок у фіналі вже на 117-й секунді. Цей гол став найшвидшим забитим м’ячем за історію фінальних матчів чемпіонатів Європи.

► Зрівняв рахунок італієць Леонардо Бонуччі. Він став найбільш віковим автором голу у фіналах Євро. На 11 липня йому виповнилось 34 роки і 71 день.

Бонуччі після забитого м'яча показав на пальцях, скільки років тому Італія вигравала Євро: LIIІ — 53 роки латинськими цифрами / Getty Images

► Збірна Італії вдруге виграла чемпіонат Європи. Вперше італійці тріумфували на домашньому Євро у 1968 році, тобто 53 роки тому. Це найбільший проміжок між чемпіонствами в історії турніру.

► Італія стала четвертою збірною, яка вигравала чемпіонат Європи кілька разів. До неї це робили Німеччина (3 титули), Іспанія (2) та Франція (2).

► Збірна Італії не програє вже 34 матчі поспіль (27 з них вони виграли). До повторення світового рекорду залишилась одна гра. Наразі рекордсменами є збірні Іспанії та Бразилії, які видавали серії по 35 матчів без поразок. Останній раз італійці програли у вересні 2018 року португальцям.

► Втретє поспіль на чемпіонатах Європи команда, що грає фінальний матч вдома, програє. До Англії домашнє фіаско у вирішальній грі спіткало Францію (2016) і Португалію (2004).

► Збірна Італії стала першою командою в історії Євро, яка на одному турнірі виграла більше однієї серії післяматчевих пенальті. До фіналу з Англією (1:1, пен. 3:2) італійці у півфіналі у серії 11-метрових пройшли Іспанію (1:1, пен. 4:2). На чемпіонатах світу це вдавалось лише Аргентині (1990) та Хорватії (2018).

► У воротах Італії на Євро грав 22-річний Джанлуїджі Доннарумма. Виграні серії пенальті допомогли йому отримати приз найкращого гравця Євро-2020. Усього за кар’єру Доннарумма п’ять разів брав участь у серіях пенальті і усі виграв! Також у нього дуже високий відсоток відбитих пенальті в основний час — 35%. Цікаво, що на Євро-2020 Доннарумма приїхав як вільний агент. Його контракт із «Міланом» закінчився, і воротар не став його продовжувати. До речі, Доннарумма став наймолодшим воротарем італійської Серії А. Він вийшов на поле у 16 років і побив рекорд свого тезки Буффона.

Доннарумма на Євро-2020 виграв дві серії пенальті / Getty Images

► Гравець збірної Італії та англійського «Челсі» Жоржиньо став десятим гравцем в історії, який в один рік виграв Євро та Лігу чемпіонів. Він народився у Бразилії, а до Італії перебрався у 15 років. Там у нього мешкає багато родичів. Завдяки цьому Жоржиньо отримав італійське громадянство і виступає за збірну Італії.

► 8 з 15 матчів плей-офф Євро-2020 переходили у додатковий час. Це рекорд чемпіонатів Європи і повторення рекорду чемпіонатів світу. Раніше по 8 екстратаймів було під час плей-офф ЧС-1990 і ЧС-2014.

► 11 м’ячів на Євро-2020 забиті у власні ворота. Це більше ніж загальна кількість автоголів на усіх попередніх чемпіонатах разом взятих (9).

► Італія стала першою країною, яка в один рік виграла і чемпіонат Європи з футболу, і пісенний конкурс «Євробачення».

Дорога на Євро довжиною півтора року і 20 годин. Як українці всупереч пандемії вболівають за наших у Бухаресті