«Нептуном» підбили російський корабель «Всеволод Бобров» біля Зміїного — журналіст

У ніч на 12 травня поблизу острова Зміїний зазнав серйозних пошкоджень корабель тилового забезпечення Чорноморського флоту рф «Всеволод Бобров».

Першим про це повідомив 24 канал з посиланням на джерела. За їх даними, йшлося про корабель проєкту 23120. Таких у росії лише два – «Всеволод Бобров» та «Ельбрус».

«Корабель проєкту 23120 йшов вночі у напрямку острова Зміїний і на судні спалахнула пожежа. Згодом тривала операція з порятунку екіпажу. Пів ночі обгорілий корабель намагався дійти до Севастополя. Начебто це росіянам вдалось і судно таки пришвартували у порту», — повідомляв 24 канал.

Згодом журналіст Сергій Висоцький також з посиланням на джерела написав, що російський корабель був знищений ракетою українського берегового комплексу «Нептун».

«Мені тільки що підтвердили мої джерела! Наш «Нептун» вночі знищив ще один російський корабель! Це було судно тилового забезпечення флоту. Або «Ельбрус», або «Всеволод Бобров» — бо подібних кораблів в Росії тільки два! Корабель віз на острів Зміїний підкріплення, в тому числі зенітно-ракетні комплекси», — розповів журналіст.

Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews та співзасновник Чорноморського інституту стратегічних досліджень, у свою чергу, повідомив, що «вночі загорівся внаслідок дій ВМС України» саме «Всеволод Бобров».

Оновлено

Сергій Братчук, речник Одеської ОВА, підтвердив, що біля острова Зміїний загорівся корабель «Всеволод Бобров». За його словами, корабль начебто намагаються відбуксировати до Севастополя.

«Дійсно, завдяки діям наших військових моряків, загорілося судно тилового забезпечення «Всеволод Бобров» — одне з найновіших в російському форті. Кажуть, що чалапає до Севастополя, наразі ця інформація потребує уточнення, але те, що йому дали «змієбаїв» там, в районі острова Зміїного, це правда», — розповів він.

Що відомо про корабель «Всеволод Бобров»

Як повідомляє Клименко, «Всеволод Бобров» — один з найновіших російських кораблів. Його заклали на верфі у Санкт-Петербурзі у 2013 році і спустили на воду у 2016-му. Однак добудова судна розтягнулася майже на п'ять років — через відсутність імпортних комплектуючих.

Лише у серпні 2021-го його остаточно прийняли на службу та приписали до Чорноморського флоту. «Всеволод Бобров» вирушив у шлях навколо Європи і 7 січня прибув до Чорного моря.

«Всеволод Бобров» у порту Кронштадту

Свою назву корабель отримав на честь відомого радянського футболіста та хокеїста, олімпійського чемпіона Всеволода Михайловича Боброва — єдиного спортсмена в історії Олімпійських ігор, який був капітаном в іншому виді спорту.

Технічні характеристики корабля «Всеволод Бобров»

«Фактично судно є військовим варіантом типових морських суден постачання та забезпечення для морського нафтогазовидобутку. Призначене для завантаження, зберігання, транспортування та передачі сухих вантажів на берег, надводні кораблі, підводні човни та судна, а також для буксирного забезпечення та надання допомоги екіпажам кораблів та суден, що зазнають лиха», — розповів Клименко.

Завдяки крановому обладнанню та системі динамічного позиціонування судно «Всеволод Бобров» може виконувати вантажні операції біля необладнаних причальних стінок та у відкритому морі.

Також корабель має водолазний комплекс із барокамерою для забезпечення глибоководних водолазних занурень.

Його корпус із льодовим класом Arc4 розрахований на подолання льоду завтовшки 0,6 м.

«Всеволод Бобров» може виконувати роль криголаму

На судні для відпочинку екіпажу є сауна, басейн, спортзал та комфортні каюти з індивідуальними санітарними блоками.

Технічні параметри:

Водотоннажність: 9482 т.

Розміри: довжина — 94,88 м, ширина — 22 м, осадка — 8,51 м.

Швидкість повного ходу: 18 вузлів.

Дальність плавання: 5000 миль.

Силова установка: дизель-електрична, 4 дизель-генератори по 4450 кВт, 2х8160 к.с. електродвигуна, 2 гвинто-кермові колонки з співвісними гвинтами фіксованого кроку.

Вантажопідйомність: 2000 т

Екіпаж: 24 чол.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зміїний — це нова Чорнобаївка: Bayraktar знищив на острові ворожий корабель та ангар (відео)