Вчені пояснили, чому «фалічна» ракета Безоса так виглядає. Нещодавнє розлучення мільярдера тут ні до чого
Associated Press

57-річний мільярдер Джефф Безос злітав у космос на власній ракеті New Shepard. Політ став знаковим не лише з точки зору розвитку астронавтики.

Його ракета одразу ж стала мемом у Twitter. У мережі звернули увагу на  схожість New Shepard з чоловічим статевим органом.

Користувачі вже назвали її «космічним пенісом», й згадали Доктора Зло з пародійних бойовиків про Остіна Паверса.

Інші користувачі вдаряються у фрейдизм і висловлюють припущення, що фалічна ракета — це «абсолютна форма компенсації» певних комплексів.

Справа в тому, що ракета New Shepard складається з капсули екіпажу, схожої на гриб, яка розширюється над ракетою-носієм.

Закруглена вершина здається більш опуклою, ніж у багатьох інших ракет, але вона не унікальна, повідомляє The Guardian.

Джонатан Макдавелл, астроном із Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики, говорить, що: «існує довга історія того, що ми називаємо ракетами-молотами, у яких діаметр капсули більший, ніж у ракети-носія».

За словами Лаури Форчік, власниці компанії Astralytical, яка займається космічною аналітикою, як і носові частини пасажирських і військових літаків, капсули бувають найрізноманітніших форм, інтерʼєр New Shepard розроблений так, щоб «збільшити внутрішній обʼєм» для шести пасажирів.

Така форма зроблена для того, щоб пристосувати «кільцеподібний плавник», який має основоположне значення для процесу повторного входу, протидіючи впливу плавника внизу, коли ракета-носій рухається у зворотному напрямку.

Політ Безоса в космос

Напередодні Джефф Безос здійснив космічний політ на своїй ракеті New Shepard. Разом з ним в космос вирушили його молодший брат, 53-річний Марк, 82-річна льотчиця Уоллі Франк і 18-річний Олівер Деймен.

Ракета піднялася на висоту в 107 км, а потім приземлилася в пустелі Західного Техасу. Весь політ зайняв 10 хвилин.

Компанія Безоса Blue Origin розробляє свою багаторазову суборбітальну систему New Shepard з 2006 року.

Система складається з капсули для шістьох осіб і одноступінчастої ракети.

У компанії Безоса відмовилися визнавати політ Бренсона «космічним»