Нецільове використання коштів «ковідного» фонду. НАБУ відкрило справу проти Дениса Шмигаля та членів Кабміну
УНІАН

НАБУ відкрило кримінальне провадження за фактом можливої халатності Дениса Шмигаля, прем'єр-міністра, та членів Кабінету Міністрів при виділенні коштів із фонду боротьби з COVID-19 на інші сфери державного управління, всупереч вимогам закону.

Про це Українським Новинам повідомили в Офісі генпрокурора.

Справу відкрили 2 липня під час виконання рішення Вищого антикорупційного суду, який зобов'язав почати таке розслідування.

«Рішення суду виконано», — зазначили у відомстві.

Згідно з рішенням ВАКС, 25 травня в НАБУ надійшла заява, в якому позивач заявив про вчинення прем'єр-міністром і членами Кабінету Міністрів кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 210 і ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу.

У заяві, зокрема, міститься інформація про виділення з фонду боротьби з COVID-19 засобів на інші сфери державного управління, всупереч вимогам закону.

Куди пішли «ковідні» гроші

15 червня ВАКС задовольнив її частково і зобов'язав НАБУ почати розслідування.

У 2020 році Кабмін виділив Державному агентству автомобільних доріг «Укравтодор» 35 млрд грн із 66 млрд грн розподілених коштів фонду боротьби з COVID-19.

А 9 червня цього року Кабмін виділив 800 млн грн з фонду боротьби з коронавірусом на доплату працівникам МВС. Аудит витрат з COVID-фонду на потреби МВС виявив порушення на 27 млн грн.