Невдачі AstraZeneca призвели до збагачення Pfizer та BioNTech
Getty Images

Pfizer та BioNTech оголосили 19 квітня, що постачатимуть Європейському Союзу ще 100 млн доз вакцини від COVID-19 під назвою Comirnaty.

Єврокомісія нагадала про те, що придбала цю партію щеплень згідно з чинною угодою, підписаною в лютому. Цей крок підняв загальну чисельність щеплень, яку дві компанії постачають країнам ЄС, до 600 млн.

Це додаткове замовлення збільшить продажі Comirnaty більш ніж на $1,4 млрд. І, схоже, Pfizer та BioNTech багато в чому зобов'язані AstraZeneca за такий потік валюти, констатує The Motley Fool.

З початку змагання за першість у розробці вакцини проти COVID-19 AstraZeneca, здавалося б, мала стати найкращим «гравцем» у Європі. Британський виробник ліків уклав великі угоди про постачання з ЄС. Його клінічні дослідження швидко прогресували. Але справа провалилася, як тільки наприкінці січня щеплення від AstraZeneca отримало дозвіл ЄС.

Зв'язок між вакциною AstraZeneca й тромбами, які мали б бути рідкісними, змусив ЄС тимчасово зупинити використання вакцини. Однак тромби стали не найгіршою проблемою компанії.

За перший квартал AstraZeneca повинна була доставити до ЄС 120 млн доз. Але компанія доставила лише 30 млн доз. Вона обіцяла доставити 180 млн доз у другому кварталі, але фактична кількість доставлених препаратів складе близько 70 млн.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн оголосила минулого тижня, що ЄС веде переговори з Pfizer та BioNTech про додаткові дози Comirnaty. Вона сказала: «Нам потрібно зосередитися на технологіях, які довели свою цінність». Політик додала, що команда Pfizer-BioNTech «зарекомендувала себе як надійного партнера. Вона виконала свої зобов'язання і відповідає нашим потребам».

Тож Pfizer і BioNTech пожинають плоди від помилок суперника.

На цьому історія не закінчується. Набагато більше грошей Pfizer та BioNtech зароблять у майбутньому.

Фон дер Ляйєн заявила, що ЄС починає переговори з двома партнерами щодо придбання ще 1,8 млрд доз Comirnaty до 2023 року. За раніше встановленою ціною це може коштувати майже $26 млрд для Pfizer та BioNTech.

Однак прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов минулого тижня сказав, що Pfizer та BioNTech підвищують ціну для ЄС. Блок платитиме за Comirnaty на 60% більше. Замість $26 млрд дві компанії мають шанс заробити $42 млрд від нової угоди з ЄС.

Pfizer розподіляє прибуток порівну з BioNTech, який спочатку розробляв Comirnaty.

Pfizer та BioNTech, схоже, виходять на перше місце на світовому ринку вакцин від COVID-19. Їх щеплення продемонструвало високу ефективність. Компанії не мають рідкісних, але потенційно небезпечних для життя проблем безпеки, які почалися у вакцин AstraZeneca та Johnson & Johnson. Препарат Pfizer-BioNTech також викликає менше побічних реакцій, ніж вакцина Moderna.

Ціна акцій BioNTech цього року зросла майже на 90% паралельно із масштабними продажами Comirnaty. Однак для фірми Pfizer справа пішла інакше, її акції зросли лише на 7%.

Chas News повідомляв, що ПАР продала 1 млн доз вакцини AstraZeneca через її неефективність проти нового COVID-штаму.

Ізраїль заперечив перевезення «підпільних вакцин» для українських політиків