«Нев’їздний». Горбачову виповнилося 90 років
Getty Images

 2 березня Михайлу Горбачову виповнилось 90 років.

Останній президент СРСР живе у Москві сам, вся його родина виїхала до Німеччини. Проживає він на старій дачі колишнього радянського міністра сільського господарства.

Основні факти

Горбачов  — останній генеральний секретар ЦК КПРС (1985—1991), перший та єдиний президент СРСР (1990—1991).

Він проводив численні реформи і кампанії, які в подальшому привели до встановлення ринкової економіки в Союзі, знищення монопольної влади КПРС і розпаду СРСР. Оцінка діяльності Горбачова суперечлива.

Основні політичні явища його епохи:

  • Антиалкогольна кампанія в СРСР, розпочата 17 травня 1985 р., призвела до підвищення на 45% цін на алкогольні напої, скорочення виробництва алкоголю, вирубування виноградників, зникнення цукру в магазинах унаслідок самогоноваріння і введення карток на цукор, але і збільшенню тривалості життя населення, зниження рівня злочинів, скоєних на ґрунті алкоголізму.
  • Прискорення — цей лозунг був пов'язаний з обіцянками різко підняти промисловість і добробут народу за короткі терміни; кампанія підготувала перебудову.
  • Переведення підприємств на госпрозрахунок, самоокупність, самофінансування — введення перших елементів ринкової економіки в СРСР, повсюдне впровадження кооперативів — провісників приватних підприємств, зняття обмежень з валютних операцій.
  • Перебудова з чергуванням нерішучих і різких заходів і контрзаходів з введення або з обмеження ринкової економіки і демократії.
  • Реформа влади, запровадження виборів до Верховної Ради та у місцеві Ради на альтернативній основі.
  • Припинення кримінальних переслідувань за інакомислення.
  • Гласність, фактичне зняття партійної цензури у засобах масової інформації та творах культури.
  • Придушення локальних національних конфліктів, під час яких владою приймалися жорсткі заходи. Зокрема — силовий розгін мітингу молоді в Алма-Аті, введення військ до Азербайджану, розгін демонстрації у Грузії, розгортання багаторічного конфлікту в Нагірному Карабасі, придушення сепаратистських устремлінь прибалтійських республік.
  • Зникнення продуктів з магазинів, прихована інфляція, введення карткової системи на багато видів продовольства у 1989 році.
  • Реформа КПРС, яка призвела до утворення всередині неї кількох політичних платформ, а в подальшому — скасування однопартійної системи і зняття з КПРС конституційного статусу «керівної і спрямовуючої сили».
  • Реабілітація жертв сталінських репресій, не реабілітованих за Хрущова.
  • Ослаблення контролю над соціалістичним табором (доктрина Сінатри), що призвело до зміни влади в більшості соціалістичних країн, об'єднання Німеччини, закінчення «холодної війни».
  • Припинення війни в Афганістані і виведення радянських військ.
  • Приховування від громадськості фактів аварії на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року.

Багато радянських, пострадянських та зарубіжних політиків і журналістів вітали реформи Горбачова, демократію і гласність, закінчення «холодної війни», об'єднання Німеччини. Оцінка діяльності Горбачова за кордоном колишнього СРСР носить більш позитивний і менш суперечливий характер, ніж на пострадянському просторі.

Заборона Горбачову в’їзду до України

26 травня 2016 року Служба безпеки України заборонила Горбачову на п’ять років в'їзд в Україну. «Ми закрили йому в'їзд на п’ять років в інтересах забезпечення державної безпеки, зокрема за публічну підтримку військової анексії Криму», — заявила речник служби Олена Гітлянська.

У 2014 році Горбачов підтримав російську анексію частини території України — Криму.

Заклики оголосити Горбачова персоною нонґрата поширилися в Україні після його інтерв'ю газеті Sunday Times, де він сказав, що приєднання Криму й Севастополя до Росії в березні 2014 року було «правильним рішенням».

Горбачов вважає, що Європа змирилася з окупацією Криму Росією. Про це він сказав у листопаді 2014 року у інтерв'ю газеті «Комсомольська правда»

«Я захищаю істину. А істина в цьому випадку полягає в тому, що від Росії не можна відривати Крим. Це її дітище. Ми ж не відтворюємо СРСР. Не вдасться. Та й не треба», — заявив Горбачов.

При цьому він відзначив, що схвалює «приєднання» Криму. «Я сказав: схвалюю, тому що народ, кримчани, висловилися майже одностайно за. І проголосували. Я не очікував навіть, що це уже дозріло», — сказав він.

Про «новий СРСР»

У грудні 2016 року  Горбачов припустив можливість появи в межах колишнього Радянського Союзу нової союзної державиВін сказав: «Радянського Союзу — немає. Але я вважаю, що Союз новий може бути».

Експрезидент СРСР вважає, що Союз може відновитися у колишніх кордонах і з тим же складом. При цьому, на думку Горбачова, це може відбутися добровільно.

З вдячністю за «мужні діяння». Меркель і Штайнмаєр привітали Горбачова з 90-річчям

У привітаннях політику Анґела Меркель і Франк-Вальтер Штайнмаєр наголосили на особистому внеску Горбачова в возз'єднання Німеччини та завершення «холодної війни».

«Ваш важливий внесок у вільне возз'єднання залишається не забутим в Німеччині. Сьогодні Ви з гордістю можете дивитися на справу Вашого життя», — написала канцлер.

Меркель вказала на особистий внесок ювіляра «у мирне подолання холодної війни». «У Вашому новому році життя бажаю Вам всього найкращого, насамперед здоров'я та особистого благополуччя», — зазначила політик.

Так само з ювілеєм Горбачова привітав і президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр. В його привітанні теж згадується внесок Горбачова у мирне возз'єднання Німеччини.

«Ваші мужні діяння задля миру і свободи не забуті в Німеччині. Своїми політичними діями, а також довірою до єдиної Німеччини Ви внесли вирішальний внесок у мирне подолання розколу європейського континенту. Ваша робота, удостоєна Нобелівської премії миру, залишається для нас стимулом і мірилом», — написав Штайнмаєр.

Радянське минуле. ДержТВ Білорусі «перейменувало» Україну, Польщу та Литву (фото)