NewsOne, ZIK та «112-й» відключили. Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти Тараса Козака

2 лютого Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів особисто до нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака та до активів, що йому формально належать.

За словами Олексія Данілова, секретаря РНБО, з 19 членів Ради 17 проголосували за, один утримався, ще один перебуває у відряджені — передає Liga.net.

Санкції накладені на п’ять років. З-поміж іншого, вони включають блокування активів; обмеження торговельних операцій; обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України; запобігання виведенню капіталів за межі України; зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань; анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності; повну або часткову заборону вчинення правочинів щодо цінних паперів.

скріншот рішення РНБО

Приблизно о 23.30 стало відомо, що телеканали NewsOne, ZIK та «112 Україна», що формально належать Козакові, відключені від ефірного мовлення.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі Liga.net сказав, що рішення президента «‎проти телеканалів з так званого пулу пана Медведчука цілком очікувано і очевидно». «‎Дані телеканали досить активно і часто відкрито використовуються як інструменти чужої іноземної пропаганди в Україні. Вони, на жаль, відверто вже не працюють так, як це повинно бути зі звичайними телевізійними мовниками», — зазначив Подоляк.

Також, за його словами, є питання щодо фінансування зазначених телеканалів. «Є досить вагомі докази про дивні шляхи фінансування даної пропаганди. І додатково — є надзвичайно каламутна історія з переходу власності на компанії, за якими закріплені відповідні ліцензії», — сказав радник глави ОП.

скріншот рішення РНБО

Крім відключення телеканалів, що належать Козакові, за інформацією видання «Дзеркало тижня», ще 29 січня зареєстрованим у Молдові літакам Козака, які вони разом з лідером ОПЗЖ Віктором Медведчуком використовували для польотів у Росію, заборонили перетинати повітряний простір України.

«Я розцінюю такі дії РНБО як політичну розправу з боку президента Зеленського. Президент просто розлючений через обвал рейтингу своєї політичної сили «Слуга народу», яка займає вже 4-е місце в списку, в той час як «Опозиційна платформа За життя», яку я представляю, вже довгий час лідирує в рейтингу симпатій українців», — прокоментував рішення РНБО Тарас Козак.

Нагадаємо, Тарас Козак є найближчим соратником Віктора Медведчука, тому багато разів висувалися припущення, що формально зареєстровані на його ім’я активи насправді належать Медведчукові. Хоча Медведчук і Козак це спростовують.

Зв'язкова: як Верещук переросла масштаби Рави-Руської та стала політиком всеукраїнського масштабу