Нідерланди повернули Україні незаконно вивезені археологічні артефакти (фото)

20 березня Нідерланди передали Україні вісім цінних археологічних артефактів, які раніше незаконно вивезли з нашої країни.

Про це повідомили у Міністерстві культури України.

Йдеться про наконечники списів та стріл з різних археологічних культур і регіонів України, періоду від римських часів до Середньовіччя.

Нідерландські митники перехопили артефакти, коли вони прибули до країни у березні 2023 року. Слідство встановило, що предмети, ймовірно, вивезли незаконно.

Експерти Національного музею історії України підтвердили цей висновок, тоді Інспекція взяла предмети під охорону. Водночас той, кому артефакти адресувались, відмовився від претензій, адже це культурна спадщина України.

У відомстві наголосили, що предмети були вивезені з території України з порушенням вимог національного законодавства у сфері вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей. Закон забороняє вивозити культурні об’єкти без згоди національних органів влади.

Тепер артефакти передадуть до колекцій державних музеїв.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

З телеверсії «Оскара» вирізали «20 днів у Маріуполі»: у Disney назвали причину