Німеччина готується до раптового відключення поставок російського газу — ЗМІ

Німецький уряд розробляє пакет екстрених заходів на випадок раптової зупинки постачання газу з росії. Про це пише Reuters із посиланням на три джерела.

Німеччина заявила, що хоче відмовитися від російських поставок, але очікує, що до середини 2024 року буде зберігати залежність від Москви.

Наразі уряд ФРН побоюється, що РФ може в односторонньому порядку відмовитись від газового імпорту, та хоче наперед підготуватися до такого сценарію. 

Пакет екстренних заходів, що зараз розробляються, може включати урядову допомогу у наданні додатових кредитів та гарантій для підтримки енергокомпаній, щоб допомогти їм упоратися зі зростанням цін, а також взяття під опіку важливих компаній, зокрема, нафтопереробних заводів.

Минулого місяця Берлін схвалив поправку до законодавства, яка дозволяє брати енергокомпанії під урядовий контроль. 

За даними агентства, зараз уряд країни обговорює можливість контролю над нафтопереробним заводом РСК (Шведт), що належить «Роснефти» та переробляє більшу частину імпорту нафти з РФ до Німеччини. Очікується, що він може зазнати великих втрати після введення ембарго на російську нафту.

Одне з джерел повідомило журналістам, що варіант націоналізації енергокомпаній розглядали, але його важливо зважити та обґрунтувати безпекою енергопостачань, а не покаранням Росії.

Німеччина також може придбати частки в інших компаніях. У 2018 році Берлін зробив подібний крок, коли державний банк розвитку KfW купив 20% оператора енергетичної мережі 50Hertz, щоб відбити пропозицію китайської державної мережі.

Остаточний урядовий пакет на випадок надзвичайних ситуацій ще не розроблено.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Німеччина погодилася ввести ембарго на російську нафту