Німеччина може націоналізувати частину «Північного потоку-2» — ЗМІ

Німецький уряд розглядає можливість націоналізації частини газопроводу «Північний потік-2» для прийому скрапленого природного газу. Про це повідомило видання Spiegel з посиланням на джерела.

Введення трубопроводу в експлуатацію заморозили через початок війни росії проти України.

Тепер міністерство економіки ФРН розглядає план, який передбачає, що від трубопровідної системи відріжуть частину, розташовану на німецькій території, та під'єднають її до плавучого СПГ-терміналу.

У кінці газопроводу є повна розподільна мережа з компресорами та трубопроводами, що дозволить транспортувати газ безпосередньо до південної Німеччини. 

Проте реалізація цього плану потредує повторних екологічних погоджень, а німецьке природоохоронне законодавство містить суворі вимоги до таких робіт. Крім того, можуть винукнути проблеми через складний статус власника магістралі. Компанія Nord Stream 2 неплатоспроможна, а холдингом управляє адміністратор зі Швейцарії.

Також в Німеччині побоюються, що росія у відповідь на такий крок може націоналізувати німецькі компанії на свої території.

Нагадаємо, росія зменшила на 60% поставки газу до Німеччини через трубопровід «Північний потік-1». У зв'язку з цим міністр економіки Німеччини Роберт Габек 23 червня оголосив, що країна переходить до другого етапу зі свого триетапного плану на випадок надзвичайної ситуації з поставками газу.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Протягом січня-квітня «Газпром» знизив транзит газу через Україну на 35%