Німеччина передасть Греції БМП Marder, які сподівалася отримати Україна — ЗМІ

Німеччина передасть Греції бойові машини піхоти Marder, про постачання яких Україна ще у березні уклала декларацію про наміри з німецькою збройовою компанією Rheinmetall.

Про це пише Bild із посиланням на джерела в уряді.

Як пише видання, за умовами угоди Греція має отримати 50 німецьких бронетранспортерів Marder і натомість передати Україні близько 100 радянських «БМП-1А1». Відзначимо, що у грецькому Міноборони повідомили про рівнозначний обмін технікою.

За даними Bild, до Греції відправлять саме ті бронемашини, на які компанія Rheinmetall подала заявку на експорт до України ще 22 квітня.

Джерело видання розповіло, що канцлер Олаф Шольц хотів «нарешті покласти край стомлюючим суперечкам про бронетранспортери» і тому їх вирішили віддати до третьої країни, щоб на них не могла претендувати Україна.

При цьому Греція передасть Україні «БМП-1А1», які ще на початку 1990-х років закупила у Німеччині — із запасів НДР (комуністичної Східної Німеччини). Вік цих бойових машин складає від 50 до 58 років.

Останні три десятиліття вони майже не використовувалися. Частину з них навіть перепродали до Іраку та Єгипту, а деякі стали мішенями на військових маневрах.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Німеччина планує передати Україні чотири ракетні системи Mars II — ЗМІ (фото)