Німецький уряд попереджає тайського короля, що той не має вести політичні справи з Німеччини
AJ+

У Бангкоку протестуючі здійснили марш до посольства Німеччини в понеділок, щоб подати петицію до Берліна для розслідування використання королем своїх повноважень під час перебування в європейській державі.

Німеччина вивчає поведінку короля Таїланду, як повідомляє Reuters. Політик, як правило, проводить довгі періоди часу в Баварії, заявив міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас у понеділок. Його коментар викликаний протестами опозиції в Таїланді, які  набрали обертів.

Уряд Німеччини заявив, що для 68-річного короля Маха Ваджіралонгкорна буде неприйнятно вести з їхньої країни політику. «Ми спостерігаємо за (королем) довгостроково. (Його поведінка) матиме негайні наслідки, якщо є речі, які ми вважаємо незаконними», — сказав Маас.

Тайські протестувальники кидають виклик королю

Описуючи себе як «людей, а не пил», тисячі тайських протестуючих, які вимагають реформ монархії, у понеділок вирушили до посольства Німеччини в Бангкоку, щоб тиснути на короля Ваджіралонгкорна.

Кілька місяців протестів під проводом студентів, які розпочалися з вимоги усунути 66-річного прем'єр-міністра Праюта Чан-оча, колишнього військового правителя, стали найбільшим викликом за останні десятиліття монархії, яку, згідно з конституцією Таїланду, потрібно шанувати.

Політика королівського уряду передбачає не коментувати засоби масової інформації — тож з початку протестів коментарів нема.

У заяві, прочитаній протестувальниками в посольстві Німеччини від «Народу», короля звинувачують у втручанні в політику Таїланду. Також автори заявили про те, що, не зумівши  примусити слухати «королівську маріонетку» (тобто прем’єр-міністра Праюта Чан-Оча), протестувальники прийшли до «господаря маріонеток».

«Настала ера змін. Потік демократії, який тече, не можна зупинити. Геть феодалізм, хай живе народ», — сказано в повідомленні.

Окремо в листі автори просять Німеччину розглянути: чи вів король звідти державні справи; чи повинен він платити в країні податок на спадщину після смерті свого батька короля Пуміпона Адульядея в 2016 році; звинувачення у порушеннях прав людини; стиль життя короля в Німеччині.

Лист підписаний: «З найкращими побажаннями від співвітчизників, а не пилу». Це посилання на тайське прислів’я, що люди — це лише пил під ногами короля.

Критика монархії може означати 15-річний тюремний термін ув'язнення в Таїланді, проте протести зняли давнє табу на її обговорення.

Протестувальники звинувачують монархію у сприянні десятиліттям панування військових правителів. Вони також скаржаться на витрати на європейські візити короля в той час, коли коронавірус сильно вдарив по економіці, що залежить від туризму.

Політична криза в Таїланді зробила присутність короля викликом для Німеччини. Наразі король перебуває в Таїланді.

На спеціальній сесії парламенту Таїланду для вирішення кризи противники прем'єр-міністра Праюта закликали його припинити використовувати монархію, щоб виправдати свою владу, й подати у відставку.

Члени опозиційної партії «Вперед» звинуватили Праюта у спробі використати монархію для збереження влади. Йому пригадала інцидент навколо королівського кортежу, який був використаний для виправдання жорстких надзвичайних заходів 15 жовтня.

Надзвичайні заходи, скасовані зараз, дали зворотний ефект, коли десятки тисяч людей вийшли на вулиці.

Прают відхилив вимогу опозиції подати у відставку і заявив минулого тижня, що завданням його уряду є захист монархії.

«Я впевнений, що сьогодні, незалежно від наших різних політичних поглядів, усі все ще люблять країну», — сказав Прают у своєму вступному слові.

Протестуючі прагнуть переконатися, що король чітко діє згідно конституції, а також хочуть скасувати зміни, які дали очільнику країни особистий контроль над деякими армійськими частинами.

«Реформа монархії», — написано на величезному транспаранті, розміщеному біля німецького посольства.

До того, як протестувальники потрапили туди, поруч зібралося кілька десятків роялістів, які кричали: «Хай живе король. Ми захистимо його своїм життям».

22 травня 2014 р. Прают Чан-Оча здійснив військовий переворот в Таїланді з метою, як він сказав, встановлення порядку в державі, де з листопада 2013 р. проходили постійні антиурядові демонстрації і виступи. Після цього він очолював Вищу раду національного порятунку. 21 серпня 2014 р. парламент Таїланду — Національна законодавча асамблея обрав його голосами 191 депутата з 197 прем'єр-міністром Таїланду. 24 серпня 2014 р. його затвердив прем'єр-міністром король Пуміпон Адульядет.

 

У Таїланді протестують проти прем’єр-міністра, який свого часу прийшов до влади шляхом державного перевороту