Жодних сосисок та солодкої газировки. МОЗ запропонувало нові норми харчування в школах
УНІАН

Міністерство охорони здоров’я представило на обговорення проєкт постанови КМУ «Про затвердження Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Про це повідомив головний санітарний лікар країни, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

У МОЗ кажуть про загальносвітову тенденцію школярів до вживання шкідливої їжі і, як наслідок, до їхнього ожиріння.

«Світова тенденція говорить про те, що наші діти стали більше їсти шкідливої їжі і менше рухатися. Тому необхідно зробити дитяче харчування різноманітним та корисним», — сказав Ляшко.

За словами головного санітарного лікаря, вперше на законодавчому рівні буде врегульовано питання щодо харчування дітей з особливими дієтичними потребами — цукровим діабетом, непереносимістю глютену або лактози. Також згадується про потреби школярів-вегетаріанців.

Проєкт передбачає заборонену закупівлі, реалізації та пропонування дітям технологічно оброблених м'ясних та рибних страв (ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів), солодких газованих напоїв. Обмежується добова кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, жирів.

МОЗ пропонує надавати учбовим закладам можливість самим обирати найбільш зручну та підходящу саме для них форму надання дітям харчування. Можна готувати їжу своїми силами або, наприклад, замовляти кейтеринг, здаючи харчоблок в оренду.

«Пакунки малюка» повертаються. Батькам знову надаватимуть натуральну допомогу