Низка країн оголосила бойкот після того, як РФ запросила на захід в ООН Азарова, Царьова і Олійника

Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Австралія, Нова Зеландія, Канада, Естонія, Україна та Грузія, а також Європейський Союз вийшли з різкими заявами за підсумками неформального заходу у форматі Арріа. 

Захід під назвою «Обставини Майдану і їхні наслідки на Донбасі» організувало постійне представництво Росії при ООН.

«Спікерами» запросили Миколу Азаров, колишнього українського прем’єр-міністра, Олега Царьова і Володимира Олійника, ексрегіоналів. Всі вони переховуються в РФ.

Зазначається, що під час неформального заходу вони поширювали неправдиву інформацію про події в Україні в 2014 році.

В ЄС зазначили, що від грудня 2020 року це вже четверта неформальна зустріч за формулою Арріа, щоб вкотре просунути неправдиві наративи про Україну.

«Ми шкодуємо через навмисне і неодноразове зловживання Росією формату заходів за формулою Арріа з метою перекручування істини та маскування своїх злочинних дій», — йдеться у заяві ЄС.

Також у документі наголошується, що Росія запросила до участі в засіданні осіб, які перебувають під санкціями держав-членів ООН за порушення суверенітету та територіальної цілісності України.

Окремо автори заяви закликали Росію негайно припинити розпалювання конфлікту, надаючи фінансову та військову підтримку збройним формуванням на Донбасі, не порушувати Мінські домовленості та не перешкоджати повному воззʼєднанню територій в Україні.

Схожу заяву оприлюднили і США. І наголосивши, що визнають і цінують заяву ЄС, яка вкотре продемонструвала «непохитну підтримку України міжнародною спільнотою».

«Росія грубо порушила міжнародні принципи, окупувала Крим і почала конфлікт на сході України, який триває донині. Росія — сторона конфлікту, а не посередник», — заявили в США.

47 країн ООН заявили, що Росія — агресор, а не посередник у війні на Донбасі