Нобелівська премія 2022: графік вручення та можлива нагорода для Зеленського

3 жовтня розпочався Нобелівський тиждень — вручення найпрестижнішої премії у науці, культурі та громадській сфері.

Лауреатів Нобелівської премії традиційно оголошують на початку жовтня. Цього року графік вручення нагород наступний:

  • Фізіологія чи медицина — 3 жовтня об 10:30 (за київським часом);
  • Фізика — 4 жовтня об 11:45;
  • Хімія — 5 жовтня об 11:45;
  • Література — ​​6 жовтня о 13:00;
  • Премія миру — 7 жовтня об 11:00;
  • Економіка — 10 жовтня об 11:45.

Володимир Зеленський та Нобелівська премія миру

11 березня група чинних та колишніх європейських політиків звернулася до Нобелівського комітету з проханням продовжити процедуру висування на премію до 31 березня, яка зазвичай діє до 1 лютого. Таким чином вони хотіли висунуту на Нобелівську премію миру Володимира Зеленського.

За даними агентства Reuters, у списках букмекерів саме Зеленський є фаворитом на звання лауреата Нобелівської премії миру. Також на неї можуть претендувати екоактивістка Грета Тунберг, лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська та російський опозиціонер Олексій Навальний.

Історія Нобелівської премії

Нобелівська премія присуджується щорічно з 1901 року за видатні заслуги у галузі фізики, хімії, фізіології та медицини, літератури та діяльності за збереження миру. Нагородження у цих галузях відбувається відповідно до заповіту бізнесмена та винахідника Альфреда Нобеля.

В 1968 році Банком Швеції заснована так звана Нобелівська премія з економіки, офіційна назва — Премія Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля, вперше присуджена наступного, 1969 року.

Церемонія вручення Нобелівських премій в 2022 році

Після дворічної перерви через пандемію коронавірусу церемонія вручення нагород відбудеться 10 грудня у столиці Швеції. Нобелівський фонд запросить лауреатів 2022, 2021 та 2020 років.

Премію миру вручають окремо у Норвегії. Голова Норвезького Нобелівського комітету нагороджує лауреата у ратуші Осло.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Історії про заповіти вчених, письменників та бізнесменів, які надихають і дивують