Нобелівську премію з економіки присудили за дослідження ролі жінок на ринку праці
BBVA FOUNDATION

Нобелівську премію з економічних наук у 2023 році отримала американка Клаудія Голдін за дослідження ролі жінок на ринку праці.

Про це повідомляється у пресрелізі Шведської академії наук, яка обирає лауреатів.

Клаудія Голдін — професор Гарвардського університету. Вона переглянула архіви та зібрала дані зі США за понад 200 років, що дозволило їй продемонструвати, як і чому гендерні відмінності в доходах і рівнях зайнятості змінювалися з часом.

За її даними, частка заміжніх жінок зменшилася з переходом від аграрного до індустріального суспільства на початку дев’ятнадцятого століття, але знову почала збільшуватися із зростанням сфери послуг на початку двадцятого століття. Голдін пояснила цю закономірність як результат структурних змін і еволюції соціальних норм щодо жіночих обов’язків щодо дому та сім’ї.

Протягом ХХ століття рівень освіти жінок постійно зростав, і у більшості країн з високим рівнем доходу він зараз значно вищий, ніж у чоловіків. Голдін також показала, що доступ до протизаплідних таблеток відіграв важливу роль у прискоренні цих революційних змін, пропонуючи нові можливості для планування кар’єри.

У Шведської академії наук зазначили, що робота Голдін дала світові «нове й часто дивовижне уявлення про історичну та сучасну роль жінок на ринку праці».