Нобелівську премію з літератури вручили південнокорейській письменниці Хан Кан

У 2024 році Нобелівську премію з літератури присудили південнокорейській письменниці Хан Кан «за її насичену поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя».

Про це повідомив Нобелівський комітет.

Хан Кан, дочка південнокорейського письменника Хан Сонг Вона, вже є лауреаткою Міжнародної Букерівської премії за роман «Вегетаріанка».

Свою письменницьку кар'єру вона розпочала з публікації віршованого твору в одному з зимових випусків періодичного видання «Література і суспільство». Наступного року відбувся її офіційний літературний дебют, коли оповідання «Шарлатовий якір» здобуло перемогу в Сеульському весняному літературному конкурсі імені Шінмуна.

У 2023 році Хан Кан була обрана міжнародним письменником Королівського літературного товариства — престижної літературної організації Великої Британії, створеної 1820 року королем Георгом IV.

З того часу письменниця отримала низку інших нагород, зокрема Літературний приз імені Ї Санг (2005), Премію сьогоденного молодого митця та Корейську літературну премію за найкращий роман. З літа 2013 року Хан Кан викладає креативне письмо у Сеульському інституті мистецтв.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Нобелівську премію з хімії вручили за обчислювальний дизайн білка та передбачення його структури